Še ena nemška zvezna dežela skrajno desno AfD označila za ekstremistično

Svet 08. Dec 202318:00 0 komentarjev
Logotip stranke Alternativa za Nemčijo
Foto: PROFIMEDIA

Tudi na Saškem so nemško skrajno desno stranko Alternativa za Nemčijo (AfD) označili za ekstremistično. Zvezna dežela se je s potezo pridružila deželama Saški-Anhalt in Turingija.

“Nobenega dvoma ni več o desno ekstremistični usmerjenosti saške AfD,” je danes dejal Dirk-Martin Christian, vodja urada za zaščito ustave zvezne dežele Saške.

V skladu s to odločitvijo bodo imele varnostne službe širša pooblastila za spremljanje regionalne veje te stranke in izvajanje nadzora nad njo. Na nacionalni ravni je medtem stranka AfD v kategorizaciji na eni stopnji nižje – označena je za organizacijo, ki jo sumijo skrajno desnega ekstremizma.

Tudi na Saškem so obveščevalci že več let spremljali člane AfD, ki so jo od leta 2021 sumili ekstremizma. V tem času je urad za zaščito ustave zbral številne izjave, ki po navedbah Christiana “nedvomno dokazujejo, da saška veja AfD zasleduje protiustavne cilje”.

Današnja odločitev oblasti na Saškem bo po navedbah dpa pomembna v luči deželnih volitev, ki bodo v vzhodnih nemških zveznih deželah Saška, Turingija in Brandenburg potekale prihodnje leto. Po pričakovanjih naj bi AfD v vseh treh dosegla visok rezultat.

Na zadnjih deželnih volitvah leta 2019 je AfD na Saškem prejela 27,5 odstotka glasov in ima 38 sedežev v 119-članskem deželnem parlamentu. V zadnji javnomnenjski raziskavi med volivci na Saškem je dosegla 33 odstotkov, s čimer se je izenačila s krščanskimi demokrati (CDU), na nacionalni ravni pa dosega približno 20 odstotkov.

Ena glavnih prioritet AfD so stroga protimigracijska stališča, stranka pa s pridom izkorišča zaskrbljenost številnih Nemcev zaradi naraščajočega števila prosilcev za azil in nezadovoljstvo s tričlansko koalicijo pod vodstvom socialdemokratov (SPD) kanclerja Olafa Scholza. Največje nemške stranke so sicer doslej dosledno izključevale možnost sodelovanja z AfD.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!