Še pred uradnimi rezultati lokalnih volitev v Srbiji Vučić že razglasil zmago

Svet 03. Jun 202407:17 0 komentarjev
Aleksandar Vučić
Foto: PROFIMEDIA

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je na podlagi delnih izidov lokalnih volitev v Srbiji že razglasil zmago Srbske napredne stranke (SNS).

Včeraj so v Srbiji potekale lokalne volitve. Po celodnevnem poročanju o številnih nepravilnostih, kot sta kupovanje glasov in organiziran prevoz volilcev z avtobusi na volišča, je srbski predsednik Aleksandar Vučić že razglasil zmago vladajoče Srbske napredne stranke SNS.

“V Beogradu bo naša lista imela 52 odstotkov, kar je neverjetna zmaga. Prav tako neverjetna zmaga je v Novem Sadu, kjer smo dobili 53 odstotkov glasov,” je dejal Vučić.

Najbolj ponosen je bil na uspeh v Vojvodinji, ki je sicer slovela kot ena od največjih ‘trdnjav’ opozicije, poroča N1 Beograd. V Subotici je po besedah Vučića njihova lista dobila skoraj 50 odstotkov vseh glasov, njihovi kolegi iz SVM pa 27 odstotkov. “Povsod od Kikinde, Somborja, Sremske Mitrovice več kot 63, 64 odstotkov,” je tudi sporočil.

O rezultatih v beograjskih občinah je Vučić dejal, da so v dveh zanimivi, v drugih pa bo imel večino. “Kot smo pričakovali, je bilo najtežje v Nišu, kjer bo med 32 in 29 mandatov. A moj predlog bo, da se pogovorimo in vidimo, kako bomo reševali težave v prihodnje.”

Opozicija v Nišu k sodelovanju s SNS ni naklonjena, kažejo včerajšnje besede nosilca najbolj priljubljene opozicijske liste Dragana Milića, ki je na podlagi delnih rezultatov dejal, da je “Niš nocoj svobodno mesto” in da Nišu ne bo nikoli več vladala “nevidna roka Beograda”.

Preštetih 92 odstotkov glasov kaže, da sta SNS in opozicija v Nišu izenačeni, o končnem izidu pa bi lahko odločala Ruska stranka, poročajo srbski mediji.

 Srbska državna volilna komisija pa bo končne uradne izide objavila najkasneje do četrtka zvečer.

Nedeljske volitve minile v znamenju nepravilnosti

Opozicija je opozarjala tudi na številne druge nepravilnosti. Med že omenjenim domnevnim kupovanjem glasov in organiziranimi prevozi na volišča je opozicija kot zlorabo in konflikt interesov razumela tudi poimenovanje vseh list SNS in njenih koalicijskih partneric na lokalnih volitvah z imenom srbskega predsednika. Vse so namreč nosile ime “Aleksandar Vučić – Srbija jutri”. Opozicija je opominjala, da ustava predsednika Srbije določa kot predstavnika vseh državljank in državljanov, ne le enega deleža.

Med incidenti so tudi poročila, da so predstavniki opozicije na novosadskem sejmišču skušali razbiti stranski vhod v prostore klicnega centra, nato pa so jih iz notranjosti prostorov poškropili z gasilnim aparatom.

Programski direktor opazovalne misije neodvisne srbske organizacije Center za raziskave, transparentnost in odgovornost (Crta) Raša Nedeljkov je na popoldanski novinarski konferenci dejal, da so prijavili šest nepravilnosti na volitvah, od tega pet zaradi kupovanja glasov, poroča N1 Beograd.

Srbsko notranje ministrstvo je sporočilo, da z izjemo sejmišča v Novem Sadu niso zaznali incidentov.

Lokalne volitve potekajo v mestih in občinah, kjer niso potekale že decembra. V Beogradu jih bodo ponovili, ker na decembrskih volitvah nobena stranka ni osvojila večine v 110-članski mestni skupščini. Volitve v Beogradu in na predčasnih parlamentarnih volitvah so zaznamovale tudi obtožbe o domnevnih nepravilnostih, o katerih so poročali tako domači kot tuji opazovalci.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!