Vrstijo se obsodbe volitev v Srbiji: Nesprejemljivo za državo kandidatko

Svet 19. Dec 202316:23 0 komentarjev
Volitve v Srbiji
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić (Foto: Milos Tesic/ATAImages/BOBO)

Evropska unija je izrazila skrb o dogajanju na nedeljskih volitvah v Srbiji ter z njimi povezanimi kršitve pravic volilcev in volilnega procesa. Da so nepravilnosti, ki jih je ugotovil Ovse, nesprejemljive, pa so zapisali v Berlinu. ZDA predhodnega poročila še niso želele komentirati.

Volilni sistem v Srbiji potrebuje občutno izboljšanje, je v odzivu na predhodno poročilo opazovalcev Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) o volitvah v Srbiji poudarila Evropska unija.

“Na podlagi predhodnih ugotovitev in zaključkov z zaskrbljenostjo ugotavljava, da volilni proces potrebuje občutno izboljšanje in nadaljnje spremembe. Ustrezno delovanje srbskih demokratičnih institucij je namreč v središču približevanja Srbije EU,” sta v skupni izjavi zapisala visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell in evropski komisar za širitev Oliver Varhelyi.

Poudarila sta, da mora Srbija priporočila, ki jih bosta Ovse ter Ovsejev urad za demokratične institucije in človekove pravice (ODIHR) podala v končnem poročilu, implementirati čim prej.

Borrell in Varhelyi pričakujeta, da bodo pristojne nacionalne oblasti transparentno preučile poročila o domnevnih nepravilnostih na nedeljskih volitvah, tudi v povezavi z lokalnimi volitvami, vključno z Beogradom, so sporočili danes v Bruslju.

Da so nepravilnosti, ki jih je ugotovil ODIHR, nesprejemljive za državo kandidatko za članstvo v EU, pa so poudarili na nemškem zunanjem ministrstvu.

Z ameriškega State Departmenta so medtem sporočili, da poročilo opazovalcev še preučujejo in da ga še ne morejo komentirati, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Protest opozicije v Srbiji
Protest srbske opoziciji glede volilnih kršitev (Foto: Vesna Lalić/Nova.rs)

“Pozdravljamo možnost nadaljnjega sodelovanja s prihodnjo srbsko vlado za okrepitev demokracije in vladavine prava ter zagotavljanje regionalne stabilnosti,” je povedal tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Matthew Miller.

Na nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitvah v Srbiji je po skoraj vseh preštetih glasovih slavila Srbska napredna stranka (SNS), ki jo je do nedavnega vodil srbski predsednik Aleksandar Vučić. Osvojila je 47 odstotkov glasov, kar ji prinaša absolutno večino v parlamentu. Opozicijska lista Srbija proti nasilju je medtem dobila skoraj 24 odstotkov glasov.

Mednarodni opazovalci so opozorili, da je imela SNS sistematično prednost na volitvah, pri čemer so kot sporno izpostavili vlogo srbskega predsednika. Poročali so še o skupinskem glasovanju in kršitvah tajnosti glasovanja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!