Senatorka kralju Karlu III. v obraz zaklicala: “Niste naš kralj” (VIDEO)

N1 video 21. Okt 202409:04 0 komentarjev

Avstralska senatorka je kralju Karlu III. po njegovem nagovoru v avstralskem parlamentu zakričala: "Niste naš kralj, niste vladar!"

Kralj Karel III. se te dni mudi v Avstraliji. Šestdnevni obisk je njegovo najzahtevnejše potovanje, odkar so mu pred osmimi meseci odkrili raka, ob tem pa tudi prvi kraljevi obisk Avstralije po smrti njegove matere kraljice Elizabete II.

V Avstraliji je v zadnjem obdobju zaznati večjo skepso do monarhije. Nedavna javnomnenjska anketa namreč kaže, da bi monarhijo ohranila tretjina vprašanih, tretjina si monarhije ne želi več, preostala tretjina pa je glede vprašanja neodločena.

Obisk kralja in kraljice Camille zaznamujejo nekateri protesti. Eden od njih se je zgodil neposredno pred očmi kralja. “Niste naš kralj, niste vladar!” je ob ob koncu kraljevega govora v parlamentarni palači v Canberri zaklicala Lidia Thorpe, neodvisna senatorka iz Viktorije.

Foto: Victoria Jones/Pool via REUTERS
Foto: Victoria Jones/Pool via REUTERS

“Nad našimi ljudmi ste zagrešili genocid. Vrnite nam našo zemljo. Vrnite nam, kar ste nam ukradli – naše kosti, lobanje, dojenčke, naše ljudi,” je zaklicala Thorpe, ki se zavzema za pravice domorodcev. Senatorko so varnostniki zatem pospremili iz dvorane. Še pred tem je Thorpe po poročanju Guardiana obrnila hrbet zaslonu, ki je prenašal sprejem kralja pred prihodom v dvorano.

V četrtek je senatorka v izjavi zapisala, da bi morala Avstralija postati republika. “Krona je vdrla v to državo, ni si prizadevala sklenitve pogodbe s prvimi ljudstvi in nad našimi ljudmi zagrešila genocid. Kralj Karel III. ni legitimni vodja teh dežel,” je zapisala.

Foto: Victoria Jones/Pool via REUTERS
Foto: Victoria Jones/Pool via REUTERS
Foto: Toby Melville/REUTERS

Kljub nekaterim željam po ukinitvi monarhije pa je kraljeva družina v Avstraliji še vedno zelo priljubljena. Kralj Karel III. je namreč bolj priljubljen kot katerikoli avstralski politik, še bolj kot on pa je priljubljen njegov sin in prestolonaslednik princ William.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!