Septembrske volitve v Rusiji tokrat brez opazovalcev OVSE

Svet 04. Avg. 202121:06 > 21:59
Delite:
Moskva
Foto: Maxim Shemetov/REUTERS

Zaradi omejevanja števila opazovalcev Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi septembra letos prvič po letu 1993 ne bo nadzirala volitev v Rusiji.

Prvič od leta 1993 opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) ne bodo bdeli nad izvedbo parlamentarnih volitev, ki bodo v Rusiji septembra letos. Kot so sporočili, je za Urad OVSE za demokratične institucije in človekove pravice (ODIHR) in parlamentarno skupščino OVSE, ki organizirata opazovanje volitev, nesprejemljivo, da je Rusija – uradno zaradi bojazni pred širjenjem covida-19 – omejila število opazovalcev.

Po standardnem postopku je Rusija OVSE povabila k opazovanju volitev, a je nato število opazovalcev omejila na 60. To število je precej nižje od želenega: ODIHR je namreč ocenil, da bi parlamentarne volitve v Rusiji moralo opazovati 80 opazovalcev, ki bi v državi ostali dlje časa, in 420 opazovalcev, ki “le” kratkoročno bdijo nad volilnim procesom.

Od leta 1993 so opazovalci najmanj ene od institucij OVSE bdeli nad izvedbo parlamentarnih volitev v Rusiji.

Kot je sporočil direktor ODIHR Matteo Mecacci je bila odločitev, da odpovedo opazovanje v takih okoliščinah, “neizogibna”, predsednica parlamentarne skupščine OVSE Margareta Cederfelt in generalni sekretar skupščine Roberto Montella pa sta izjavila, da bi okrnjena misija spodkopala učinkovitost in kredibilnost opazovanja.

Moskva
Foto : PROFIMEDIA

Kot so še sporočili iz OVSE, omejitev števila opazovalcev ni v skladu s trenutno veljavnimi ukrepi zoper širjenje virusa v Rusiji, kjer ni v veljavi omejitev pri vstopu v državo in za gibanje po njej, ki bi preprečevale delovanje večje misije opazovanja volitev. Rusija prav tako ni podala zadovoljivih pojasnil o tem, zakaj je omejitev števila opazovalcev, ki jo je predlagala, nujna za preprečevanje širjenja virusa.

Iz OVSE, ki tudi v času pandemije redno organizira opazovanje volitev, so sporočili še, da so v prihodnosti pripravljeni na opazovanje volitev v Rusiji ob predpostavki, da bo država omogočila pogoje za ustrezno delovanje misij.

Komentari

Vaš komentar