Septembrske volitve v Rusiji tokrat brez opazovalcev OVSE

Svet 04. Avg 202121:06 > 21:59 0 komentarjev
Moskva
Maxim Shemetov/REUTERS

Zaradi omejevanja števila opazovalcev Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi septembra letos prvič po letu 1993 ne bo nadzirala volitev v Rusiji.

Prvič od leta 1993 opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) ne bodo bdeli nad izvedbo parlamentarnih volitev, ki bodo v Rusiji septembra letos. Kot so sporočili, je za Urad OVSE za demokratične institucije in človekove pravice (ODIHR) in parlamentarno skupščino OVSE, ki organizirata opazovanje volitev, nesprejemljivo, da je Rusija – uradno zaradi bojazni pred širjenjem covida-19 – omejila število opazovalcev.

Po standardnem postopku je Rusija OVSE povabila k opazovanju volitev, a je nato število opazovalcev omejila na 60. To število je precej nižje od želenega: ODIHR je namreč ocenil, da bi parlamentarne volitve v Rusiji moralo opazovati 80 opazovalcev, ki bi v državi ostali dlje časa, in 420 opazovalcev, ki “le” kratkoročno bdijo nad volilnim procesom.

Od leta 1993 so opazovalci najmanj ene od institucij OVSE bdeli nad izvedbo parlamentarnih volitev v Rusiji.

Kot je sporočil direktor ODIHR Matteo Mecacci je bila odločitev, da odpovedo opazovanje v takih okoliščinah, “neizogibna”, predsednica parlamentarne skupščine OVSE Margareta Cederfelt in generalni sekretar skupščine Roberto Montella pa sta izjavila, da bi okrnjena misija spodkopala učinkovitost in kredibilnost opazovanja.

Moskva
PROFIMEDIA

Kot so še sporočili iz OVSE, omejitev števila opazovalcev ni v skladu s trenutno veljavnimi ukrepi zoper širjenje virusa v Rusiji, kjer ni v veljavi omejitev pri vstopu v državo in za gibanje po njej, ki bi preprečevale delovanje večje misije opazovanja volitev. Rusija prav tako ni podala zadovoljivih pojasnil o tem, zakaj je omejitev števila opazovalcev, ki jo je predlagala, nujna za preprečevanje širjenja virusa.

Iz OVSE, ki tudi v času pandemije redno organizira opazovanje volitev, so sporočili še, da so v prihodnosti pripravljeni na opazovanje volitev v Rusiji ob predpostavki, da bo država omogočila pogoje za ustrezno delovanje misij.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!