Serijske grožnje z bombami na šolah v Črni gori in Severni Makedoniji

Svet 14. Dec 202211:49 0 komentarjev
Prazna učilnica
Fotografija je simbolična (Žiga Živulovič jr./BOBO)

Po še drugi evakuaciji ene izmed črnogorskih šol, zaradi lažne grožnje o postavljenih bombah, je tamkajšnje ministrstvo za izobraževanje odločilo, da bo pouk v vseh srednjih in osnovnih šolah v državi do konca tedna potekal na daljavo. Grožnje z bombami je prejelo tudi več šol v Severni Makedoniji.

Potem ko so v torek zaradi lažnih groženj o postavljenih bombah že drugi dan zapored evakuirali šole, je črnogorsko ministrstvo za izobraževanje sporočilo, da bo do konca tedna pouk v vseh srednjih in osnovnih šolah v državi potekal na daljavo. Grožnje z bombami je danes prejelo tudi več šol v prestolnici Severne Makedonije.

Kot so sporočili s črnogorskega ministrstva, so odločitev sprejeli v skladu s priporočili policije, učencem in dijakom pa bo tako vseeno zagotovljena kontinuiteta pouka. V Črni gori so namreč tako v ponedeljek kot v torek prekinili pouk in evakuirali učence in dijake po vsej državi, potem ko so na spletne naslove številnih šol prispela grozilna sporočila, da je bilo nastavljenih več bomb.

O grožnjah poročajo tudi iz Severne Makedonije

Grožnje so bile poslane z naslova pod lažnim imenom Richard Ramirez, avtor pa se je nato predstavil kot Vladislav Pozdnjakov iz ruske ekstremistične skupine Moška država, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Ministrstvo in policija prebivalce Črne gore pozivata, naj ostanejo mirni in upoštevajo nadaljnja navodila.

O grožnjah z bombami so danes zjutraj poročali tudi iz Severne Makedonije, natančneje iz prestolnice Skopje, kjer je petnajst šol prejelo elektronska sporočila z grožnjami o nastavljenih bombah, poroča makedonska tiskovna agencija MIA.

Ekipe ministrstva za notranje zadeve so že na terenu in opravljajo preglede v prostorih šol. “Takoj po prejemu prijav so policisti izvedli ukrepe za varno evakuacijo. Trenutno izvajamo preglede in ukrepe za razjasnitev primera,” je sporočilo ministrstvo.

Poleg osnovnih in srednjih šol so bile v Severni Makedoniji v začetku tedna tarča anonimnih groženj različne javne ustanove in nakupovalni centri, v začetku minulega tedna pa so lažne grožnje z bombami prejele tudi vladne ustanove in sodišča na Hrvaškem.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!