Serijski posiljevalec na prostosti: intervju z njim razburil srbsko javnost

Igor Milošević
Instagram/serbialive_beograd_rezerva/Nova.rs

V Srbiji je bil pred tednom dni iz zapora izpuščen 44-letni Igor Milošević, ki je bil že večkrat obsojen zaradi posilstev in drugih kaznivih dejanj. Številne prebivalke Beograda se bojijo, da bo Milošević spet napadel, kot je vsakič doslej, ko je prišel iz zapora. Na družbenih omrežjih uporabniki delijo njegove fotografije z lokacijo, kjer so ga videli, vsakič znova pa opozarjajo ženske, naj se ga pazijo. Za dodatno razburjenje je poskrbel medij Informer, ki je objavil intervju s posiljevalcem, zaradi česar je pred uredništvom danes potekal tudi protest z jasnim sporočilom: "Na nasilje se ne klika, nasilje se kaznuje."

Igor Milošević je po navedbah srbskih medijev prvič napadel leta 1992, ko je bil star 14 let. Takrat je v samo nekaj dneh napadel devet deklet, štiri med njimi je posilil. Ker je bil mladoleten, ga je sodišče napotilo v prevzgojni dom. Na svobodo je zakorakal leta 2001, ko se je omenjeni ukrep iztekel. V manj kot mesecu dni je posilil še eno žensko in izvedel osem ropov. Sodišče ga je ponovno obsodilo na deset let zapora, a mu je nato leta 2007 po manj kot šestih letih prestane kazni dovolilo pogojni odpust, še poročajo tamkajšnji mediji. Milošević je kmalu po odpustu ponovno napadel več žensk, eno od njih pa tudi brutalno posilil. Policija ga je po poročanju portala Nova.rs po štiridnevnem iskanju prijela. Obsojen je bil na 15 let zapora, po navedbah medijev pa je sodnik ob izreku sodbe dejal, da obsojeni predstavlja nevarnost za družbo. Milošević je takrat zavrnil možnost pritožbe, dejal naj bi, da si želi v zapor.

Po neuradnih informacijah, ki jih povzemajo tamkajšnji mediji, Milošević po zadnji prestani kazni ni želel na prostost. Paznikom naj bi povedal, da zunaj nima nikogar, da nima prebivališča in da bo zagotovo spet naredil “sranje”. V zaporu naj mu ne bi nič manjkalo, dejal je, da ima vsaj hrano na mizi vsak dan, še pišejo srbski mediji.

Sodišče naj bi ob odpustu Miloševića obvestilo policijo, ki naj bi slednjega nadzirala. Milošević je sicer, kot ugotavljajo mediji, brezdomec, videvajo pa ga na več koncih mesta. Uporabnice družbenih omrežij so se začele obveščati, kje je bil Milošević viden, zato da bi se mu lahko izognile, saj gre očitno za potencialno zelo nevarnega moškega. Podatke o njegovi lokaciji objavljajo tudi nekateri mediji.

Posiljevalec
Zajem zaslona/Instagram/serbialive_beograd/Nova.rs

Spletni portal objavil intervju s posiljevalcem

V torek je srbski spletni portal Informer razburil, ko je objavil intervju z Miloševićem. Ta v njem med drugim pripoveduje, da ga je v otroštvu zlorabljal očim in da je zameril svoji materi, ker ga ni zaščitila pred zlorabami. Povedal je, da je zaradi tega zasovražil ženske. Večkrat je tudi ponovil, da je med posilstvi in ropanjem občutil svobodo, a ob tem dodal, da zdaj nima več “želje in nagona za posilstvo”.

Objava intervjuja je sprožila val ogorčenja. Sociologinja Jelena Riznić iz kolektiva Ženska solidarnost je za portal Nova.rs ocenila, da objava intervjuja z obsojenim posiljevalcem kaže na povsem novo raven zla in nespoštovanja žensk. Po njenih besedah je nedopustno dati nasilnežu medijski prostor, saj to povzroči retravmatizacijo vseh žrtev spolnega nasilja. Obsodila je tudi odnos ostalih medijev do problema spolnega nasilja. “Nedopustno je, da se seje strah, odgovornost za nasilje pa prelaga na žrtve,” je poudarila. “Ženske niso tiste, ki bi morale spremeniti svoje življenje zaradi nasilneža, ampak bi morale institucije zaščititi ženske.”

Ženska solidarnost je sicer danes pred stavbo Informerja organizirala protest, na katerem so udeleženke nosile transparente z napisi: “Na nasilje se ne klika, nasilje se kaznuje.” Opozorile so, da so mediji ponovno pustili ženske na cedilu. “Če mediji počnejo takšne stvari, so neposredni sostorilci, ki nad ženskami izvajajo nasilje,” je za N1 Srbija povedala predstavnica kolektiva Anita Marković. Dodala je, da nasilnež ne bi smel imeti nobenega prostora v medijih.

Borka za pravice žensk in pravnica Marija Stanković je za portal Nova.rs dejala, da je sistem ponovno zatajil in da bodo za to ponovno plačale ženske. Opozorila je, da je Milošević v intervjuju sam povedal, da je bil zlorabljen, kar lahko povzroči globoko travmo in patološko obnašanje. Ob tem se sprašuje, ali je bil kaznjenec v zaporu vključen v kakršno koli psihološko oziroma psihoterapevtsko obravnavo in ali je psihiatrični izvedenec pred njegovim odpustom podal svoje mnenje. Stanković je še povedala, da sama brez obrambnega spreja ne gre niti v trgovino. “Žal mi je, da ženskam ne morem dati drugega nasveta, kot da pazijo nase, saj na institucije ne morejo računati,” je sklenila.

Protest proti nasilju nad ženskami
Twitter/zajem zaslona

“Pomemben je družbeni nadzor”

Slovenski penolog Dragan Petrovec je za N1 dejal, da v vsaki družbi obstaja določeno – na srečo zelo majhno – število ljudi s tovrstno psihopatsko osebnostno motnjo, pri katerih je perspektiva rehabilitacije vprašljiva. Za takšne osebe je značilen trajen vzorec neupoštevanja in kršenja pravic drugih, ki se pojavlja že v otroštvu ali v zgodnji adolescenci in se nadaljuje v odraslo dobo. Kot primer sogovornik navaja Silva Pluta, ki ima z Miloševićem skupno to, da je po vsakem odpustu iz zapora ponovno zagrešil kaznivo dejanje. “K sreči je takšnih primerov zelo malo in na njih ne smemo graditi kazenske zakonodaje,” je še dejal Petrovec.

Dragan Petrovec
Borut Živulović/Bobo

Po njegovem mnenju je v primerih, s kakršnim so trenutno soočeni v Srbiji, pomemben močan nadzor nad takšno osebo. “Obstaja nadzor, ki je dopusten, to je družbeni nadzor, in drugi, ki je bolj na robu zakonitega, verjamem pa, da se ga vsaka država v takšnem primeru poslužuje. S tem mislim na policijski nadzor. Policija bo v takšnem primeru zagotovo izvajala nadzor, to je vsakomur jasno. Je pa to v polmraku legalnosti, saj po odpustu iz zapora zakonske podlage za to ni,” je opozoril Petrovec.

V Srbiji so se v zadnjih dneh pojavili pozivi k spremembi zakonodaje, ki bi omogočila boljši nadzor nad takšnimi osebami tudi po izpustitvi na prostost. Ponovno pa se je odprla tudi razprava o morebitni javni objavi seznama obsojenih posiljevalcev. Zaenkrat pa prestrašenim meščankam ostane le samozaščitno ravnanje.

Petrovec sicer razume, da so ženske jezne, ker so glede zaščite tako rekoč prepuščene same sebi, a pravi, da zakonsko ni druge rešitve, kot da ga pri morebitnem naslednjem poskusu ujamejo in da dobi najvišjo možno kazen. “Formalno najbolj napačen korak bi bil, če bi ga policija prijela, ne da bi imela za to zakonsko podlago,” je dejal.

“Razmišljanje, naj se žrtve zaščitijo same, je napačno”

Predsednica Društva SOS Maja Plaz ne glede na to vztraja, da bi družba morala najti načine, kako lahko (institucionalno) prepreči morebitna nadaljnja kazniva dejanja. “Če gre za takšno ponovitveno nevarnost, bi država morala zaščititi potencialne žrtve. Ta obrat, da morajo žrtve ravnati samozaščitno, se zdi povsem napačen,” je povedala. “S takšnim razmišljanjem ostajamo pri logiki, da moramo ozavestiti že majhne deklice, kako naj se zaščitijo pred potencialnimi posiljevalci, namesto da bi ozaveščali tiste, ki so običajno storilci. Tako lahko zdaj vidimo, da en nasilnež drži v strahu tako rekoč vse mesto.”

Maja Plaz
Ziga Zivulovic jr./BOBO

Posebej problematičen je v tem smislu del Miloševićevega intervjuja, v katerem ta potencialnim žrtvam posilstev svetuje, kako naj se obnašajo ob morebitnem posilstvu. Na video posnetku jim tako svetuje, naj se ne upirajo, naj pristanejo na vse in naj posiljevalca gledajo ljubeče, kot bi gledale svojega moža ali drugo ljubljeno osebo. Plaz takšne izjave vidi kot skrajno sprevržene, saj Milošević na ta način z navodili opremlja tudi druge potencialne posiljevalce, do žrtev spolnega nasilja pa ne pokaže niti najmanjšega sočutja. Velik problem pa je po njenem tudi to, da je spletni portal sploh objavil takšen intervju. “Namesto da bi iskali načine, kako ga ustaviti in preprečiti morebitna nadaljnja posilstva, je nasilnež dobil medijski prostor,” pravi. Za žrtve to pomeni še dodatno ponižanje in razvrednotenje, opozarja.

Nasvetov, kako se ženske lahko obnašajo samozaščitno ob morebitnem napadu, Plaz ne želi dajati, saj pravi, da se s tem odgovornost za napad lahko spet preloži na žrtev, ki da ni ravnala ustrezno. “Ko pride do posilstva, se žrtev zagotovo vede maksimalno samozaščitno. Tudi to, da otrpne, je oblika samozaščitnega vedenja, da preživi. Pogosto ne razumemo, zakaj se ni bolj branila, zakaj se ni bolj upirala. A žrtve presodijo, kaj bi to lahko povzročilo. Žrtve se v taki situaciji počutijo v smrtni nevarnosti. Ker je posilstvo tako velik poseg v integriteto, imajo pogosto občutek, da bodo umrle. Zato se prilagodijo situaciji, da ta čim prej mine.”

Sogovornica ob tem opozarja, da imamo (tudi) v Sloveniji še vedno velik problem na področju razumevanja in obravnave spolnega nasilja. “Kot družba zelo zavzeto delamo na utišanju žrtev,” opozarja. V postopkih dokazovanja posilstev se te pogosto soočajo z dvomi v to, da govorijo resnico, nanje se pogosto prelaga odgovornost za takšno kaznivo dejanje. “Družbena klima je pri nas že vedno zelo problematična,” poudarja Plaz.

Incident pred uredništvom Informerja: protestnica trdi, da ji urednika ni uspelo brcniti, on pravi, da so ga tudi fizično napadli

Danes je med protestom pred uredništvom srbskega medija Informer ena od protestnic pristopila do lastnika ter glavnega in odgovornega urednika omenjenega medija Dragana J. Vučićevića. Ko je hodila za njim in ga spraševala, kako je lahko naredil nekaj takega (pri tem je mislila na objavo intervjuja s posiljevalcem), je proti njemu zamahnila tudi z nogo. Posnetek je hitro zaokrožil, protestnica Vladica Čulić pa je za portal Nova.rs dejala, da je bil njen odziv naravna posledica besa. “S prijateljicami sem sedela v kavarni, ko se je pojavil in se napotil proti svoji redakciji. Bila sem besna, frustrirana, to je bila moja naravna reakcija. Polila sem ga s kozarcem vode in ga vprašala, kako lahko to dela, kako ga ni sram,” je opisala.

“Hodil je naprej, v tem besu sem ga poskušala brcniti, a se ga v resnici nisem niti dotaknila. Zdaj pa govorijo, da ima poškodovan tudi vrat, to je neumnost,” je dodala.

Vučićević je medtem izjavo dal za svoj Informer. Povedal je, da se je vračal v pisarno, ko je pred redakcijo videl skupino protestnikov. Želel se jim je izogniti, zato je do stavbe, v kateri imajo prostore, skušal priti z druge strani. “V tem trenutku sem začutil silovit udarec od zadaj v levo stran glave. Obrnil sem se in videl mlado, plavolaso žensko, ki me je tudi popraskala po vratu. Kričala je name in me žalila, ves ta čas me je želela brcniti. Nisem ji vrnil, samo zagrabil sem jo za roko, dokler se ni pomirila, nato sem šel dalje,” je povedal.

Dodal je še, da ga je neko na kratko ostriženo dekle polilo z nekakšno tekočino. “Njo sem na posnel s telefonom, celoten incident pa so s kamero posneli novinarji agencije Beta,” je dodal. N. D.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.