Šest francoskih najstnikov obsojenih v zvezi z obglavljenjem učitelja

Svet 08. Dec 202322:34 4 komentarji
Samuel Paty
Foto: REUTERS

Francosko sodišče je v petek obsodilo šest najstnikov v zvezi z obglavljenjem učitelja zgodovine Samuela Patyja leta 2020, čigar umor je šokiral Francijo. Obtoženi, ki so bili v času zločina stari 14 in 15 let, so bili spoznani za krive pri sodelovanju in pomoči pri umoru. Najvišjo kazen je dobil mladostnik, ki je bil obsojen na 6 mesecev zapora, ki jo bo lahko prestajal doma.

Brutalno obglavljenje francoskega učitelja zgodovine Samuela Paty je v petek dobilo sodni epilog. Francosko sodišče je šest najstnikov spoznalo za krive pri sodelovanju in pomoči pri umoru, poroča Reuters.

Najstniki, ki so bili v času zločina stari med 14 in 15 let, so 18-letnemu morilcu čečenskega porekla pomagali pri sledenju in identifikaciji žrtve. Takrat 47-letnega Patyja je nato pred šolo v pariškem predmestju napadalec obglavil, tega pa je po dejanju ustrelila policija.

Učitelj je bil brutalno ubit, ker je svojim učencem pri pouku svobode izražanja pokazal karikature preroka Mohameda, kar je razjezilo nekatere muslimanske starše. Večina muslimanov se izogiba upodobitvam preroka, saj to dojemajo kot bogokletno.

Najvišja kazen šest mesecev zapora

Najvišja kazen je dobil mladostnik, ki ga je sodišče formalno obsodilo na šest mesecev zapora, vendar bo lahko kazen prestajal doma pod elektronskim nadzorom, navaja Reuters. Vsem ostalim so bile izrečene krajše ali pogojne zaporne kazni, z možnostjo prestajanja na domu, v šoli ali na delovnem mestu.

Med obtoženimi je bila tudi najstnica – v času zločina je bila stara 13 let, ki naj bi staršem povedala, da je Paty pred prikazovanjem karikatur prosil muslimanske učence, naj zapustijo učilnico. Sodišče jo je spoznalo za krivo lažnih obtožb in klevetanja, saj je bilo ugotovljeno, da je takrat ni bilo pri pouku. Dekle je bilo obsojeno na 18 mesecev pogojne kazni z dveletno preizkusno dobo.

Najstniki so se med sojenjem vseskozi zagovarjali, da niso vedeli, da bo učitelj umorjen, piše Guardian. Sojenje je sicer potekalo za zaprtimi vrati.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje