Na severu Evrope že minus 40, polarna masa naj bi k nam dotekala prihodnji teden

Svet 02. Jan 202422:05 3 komentarji
Švedska je v primežu hudega mraza
Foto: PROFIMEDIA

Leto 2024 so na skrajnem severu Evrope začeli z izjemno nizkimi temperaturami. Živo srebro se je na severu Švedske prvič po koncu leta 2021 spustilo pod minus 40 stopinj Celzija. V primežu nizkih temperatur je tudi sosednja Finska. Kako mrzlo pa je lahko prihodnji teden v Sloveniji?

Na skrajnem severu Evrope so leto 2024 začeli z nizkimi temperaturami. Na severu Švedske je živo srebro prvič po koncu leta 2021 zdrsnilo pod minus 40 stopinj Celzija, je danes sporočil švedski meteorološki inštitut. O nizkih temperaturah poročajo tudi iz sosednje Finske, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

V nekaterih krajih na Švedskem, med drugim v Umei 500 kilometrov severno od prestolnice Stockholm, je bilo najhladneje v zadnjih 12 letih. Zaradi varnostnih tveganj, ki jih je povzročil mraz, do četrtka severno od tega mesta ne bodo vozili potniški vlaki, je poročala švedska radijska postaja SVT.

Po podatkih švedskega meteorološkega inštituta je trenutno nad severovzhodno Švedsko in severom Finske območje visokega zračnega tlaka z izjemno hladnim zrakom. V kraju Nikkaluokta blizu Kirune na severu Švedske so izmerili kar minus 41,6 stopinje Celzija. To sicer ni rekord tega stoletja – februarja 2001 so v Storbu na zahodu države ob meji z Norveško termometri pokazali minus 44 stopinj Celzija.

Švedska je v primežu hudega mraza
Foto: PROFIMEDIA

Tudi vremenoslovci na Finskem so zabeležili nizke temperature, ki so se na splošno gibale med minus 20 in minus 30 stopinjami Celzija. Po napovedih tamkajšnjega inštituta Ilmatieteen laitos bi se živo srebro v osrednjem in severnem delu države v naslednjih dneh lahko spustilo do minus 40 stopinj Celzija.

Polarna masa bo k nam dotekala prihodnji teden

Medtem v Sloveniji vztraja toplo vreme. Hladna fronta bo naše kraje prešla v soboto, napoveduje Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso).

V začetku prihodnjega tedna se bo nad severno Evropo zgradilo območje visokega zračnega tlaka. Ob severnih vetrovih bo nad naše kraje dotekala hladna, polarna zračna masa. Vse do prihodnjega četrtka kaže, da bomo pod vplivom anticiklona.

Napoved minimalnih in maksimalnih temperatur zraka kaže celo, da bi se temperature v ponedeljek lahko spustile krepko pod ledišče. Dosegle bi lahko tudi minus 10 stopinj Celzija, mogoče so tudi celodnevne zmrzali.

Čez slaba dva tedna, v soboto in nedeljo, bo oblačno s padavinami. V nedeljo čez dan bodo padavine slabele. Zapihal bo veter severnih smeri, na Primorskem burja. Kot še navaja Arso, se bo z dotokom hladnejšega zraka meja sneženja spuščala, a kaže, da po nižinah večinoma snega ne bo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje