Sever Italije v primežu smoga: prepovedali dizelska vozila in ogenj na prostem

Svet 20. Feb 202414:21 2 komentarja
Onesnažen zrak v Padski nižini
Padska nižina v začetku januarja (Foto: PROFMEDIA)

Zaradi težav s smogom so v Milanu in nekaterih drugih krajih v Lombardiji uvedli več omejitev, med drugim prepoved dizelskih vozil, kurjenja ognja na odprtem in uporabe določenih vrst peči na drva. V nedeljo je bil zrak v Milanu tretji najslabši na svetu.

Italijanske oblasti so zaradi težav s smogom v Milanu in osmih drugih krajih v Lombardiji uvedle več omejitev. Med drugim so deloma prepovedale dizelska vozila, kurjenje ognja na odprtem in uporabo določenih vrst peči na drva.

Visoke količine trdnih delcev že dlje časa povzroča težave v gosto naseljeni regiji na severu Italije. V nedeljo je bil zrak v Milanu glede na meritve zasebnega švicarskega podjetja IQAir celo tretji najslabši na svetu, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Pred Milanom sta bila le mesti Daka v Bangladešu in Čengdu na Kitajskem.

Težave s smogom so sicer pozimi v večjih italijanskih mestih pogoste. Zaradi slabega kroženja zraka je na udaru predvsem Padska nižina. Dodatno zrak bremeni gosta naseljenost tega območja, številna gospodinjstva pa imajo vozila in peči, ki povzročajo višje emisije. Stanje poslabšujeta še pomanjkanje vetra in dežja.

Milanske oblasti prebivalce pozivajo, naj gretje v zaprtih prostorih znižajo na 19 stopinj Celzija in s tem zmanjšajo emisije, prav tako pristojni svetujejo ljudem, naj se čim manj zadržujejo na odprtem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje