Severna Koreja izstrelila balistično raketo iz podmornice

Svet 07. Maj 202209:25 0 komentarjev
severna koreja
Kim Hong-Ji/REUTERS

Severna Koreja je danes izvedla nov preizkus balistične rakete, že drugi v zadnjih treh dneh. Šlo je za raketo, ki jo je izstrelila iz podmornice, je sporočila južnokorejska vojska. Ameriški State Department je sicer v petek opozoril, da se Severna Koreja pripravlja na nov preizkus jedrskega orožja.

“Naša vojska je ob 14.07 (6.07 po srednjeevropskem času) zaznala balistično raketo kratkega dosega, verjetno SLBM, ki je bila izstreljena iz morja pred krajem Sinpo,” so sporočili iz generalštaba južnokorejske vojske. To je bila že druga izstrelitev severnokorejske rakete v zadnjih treh dneh. V Južni Koreji ocenjujejo, da gre tudi za jasno sporočilo novemu južnokorejskemu predsedniku Yoon Suk-yeolu, ki napoveduje ostrejši pristop do severne sosede. Prisegel bo v torek.

Severna Koreja je tako letos od januarja izvedla že 15 preizkusov raketnih izstrelkov, kar pa je v nasprotju z resolucijami Varnostnega sveta Združenih narodov. Do novih obsodb sicer ne pride, ker Rusija in Kitajska temu nasprotujeta.

ZDA napovedujejo skorajšnji jedrski poskus Severne Koreje

Ameriški State Department pa je v petek napovedal, da bo Severna Koreja v kratkem izvedla nov preizkus jedrskega orožja. Namestnica tiskovnega predstavnika State Departmenta Jalina Porter je dejala, da bo Severna Koreja pripravljena na preizkus še ta mesec, ocena pa je v skladu z uradnimi izjavami Pjongjanga. “Informacijo smo delili z zavezniki in partnerji, s katerimi se bomo še naprej tesno usklajevali,” je dejala. To bo prva takšna kršitev resolucij Varnostnega sveta ZN po letu 2017.

Ameriški predsednik Joe Biden ta mesec potuje na obisk Japonske in Južne Koreje, Pjongjang pa mu kot kaže pripravlja dobrodošlico v Azijo na svoj način. Biden se bo 10. maja udeležil inavguracije novega predsednika Južne Koreje.

Severna Koreja je doslej izvedla šest preizkusov jedrskega orožja, po nekaj odmevnih grožnjah med Washingtonom in Pjongjangom v času predsednika ZDA Donalda Trumpa pa se je retorika unesla. Trump in severnokorejski voditelj Kim Jong-un sta imela tri srečanja, ki niso pripeljala do nobenega napredka, vendar pa je Pjongjang tiste čase vsaj dal mir s provokacijami. Po Bidnovem prevzemu oblasti pa se je spet začelo. Bidnova vlada je pripravljena na pogajanja, vendar pa režimu v Pjongjangu ne namerava dajati legitimnosti s srečanji na vrhu. “ZDA so še naprej zavezane diplomaciji in k temu pozivamo Severno Korejo,” je v petek izjavil državni sekretar Antony Blinken.

ZDA v maju predsedujejo Varnostnemu svetu ZN in nameravajo dati na dnevni red vprašanje Severne Koreje, čeprav kakšnih resnih ukrepov zaradi Kitajske in Rusije ni pričakovati. ZDA bodo zato same zaostrovale sankcije, kot so storile že v petek z uvedbo sankcij proti mešetarju z virtualnimi valutami Blender.io, ki Severni Koreji pomaga pri oborožitvenih programih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!