Severna Koreja naj bi izstrelila raketo, ki bi lahko dosegla ZDA

Svet 18. Nov 202207:14 > 14:16 3 komentarji
Severna Koreja
Heo Ran/REUTERS

Kmalu po tem, ko so v Pjongjangu napovedali "silovitejši" odziv, če bodo ZDA povečale svojo vojaško prisotnost v regiji, naj bi Severna Koreja znova izvedla testno izstrelitev medcelinske balistične rakete.

Severna Koreja naj bi znova izstrelila medcelinsko balistično raketo. Raketa je znova pristala blizu Japonske, in sicer 200 kilometrov stran od obale, v morju znotraj izključne ekonomske cone Japonske; ta se razteza do 200 navtičnih milj od japonske obale, zunaj meja njenih teritorialnih voda. Japonski uradniki so novinarjem povedali, da bi lahko raketa dosegla celo ZDA, piše tiskovna agencija Reuters. Japonski premier Fumio Kishida je izstrelitev označil za popolnoma nesprejemljivo.

Japonski minister za obrambo Jasukazu Hamada je povedal, da bi izstreljena raketa lahko prepotovala do 15.000 kilometrov. Raketa naj bi dosegla višino okoli 6.000 kilometrov, preden je pristala v morju. Kot še navaja Reuters, Severna Koreja rakete namesto po začrtani poti pogosto pošilja visoko v zrak, posledično pa preletijo manjšo razdaljo, kot bi jo, če bi letele nižje.

Pjongjang je po navedbah južnokorejskih in japonskih uradnikov raketo izstrelil dan po tem, ko je v zrak poletela manjša raketa s krajšim dosegom. Nazadnje naj bi Severna Koreja medcelinsko balistično raketo testirala 3. novembra, današnji test pa naj bi bil, kot so prešteli ameriški uradniki, osmi test medcelinske balistične rakete letos.

Severna Koreja v letošnjem letu prvič po letu 2017 nadaljuje testiranje medcelinskih balističnih raket, ki lahko nosijo jedrsko konico.

Jedrskemu poskusu bo sledil “močan in določen odgovor” Zahoda

Ob izstrelitvi rakete je japonski premier Fumio Kišida sporočil še, da škode ni bilo, da pa ponavljajoče se izstrelitve raket niso sprejemljive. Južna Koreja je po poročanju britanskega BBC ukazala uresničevanje strožjih ukrepov odvračanja zoper severno sosedo.

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je po izstrelitvi rakete danes ob robu vrha opravila nujne pogovore o Severni Koreji z voditelji Japonske, Južne Koreje, Avstralije, Nove Zelandije in Kanade. Na srečanju so sodelovali japonski premier Fumio Kishida, južnokorejski Han Duck-soo, avstralski Anthony Albanese, predsednica vlade Nove Zelandije Jacinda Ardern in kanadski premier Justin Trudeau.

Harris in voditelji držav, ki so tesne ameriške partnerke, so obsodili dejanje in zagotovili, da bodo izvršili pritisk na Severno Korejo. “Ostro obsojamo ta dejanja in ponovno pozivamo Severno Korejo, naj preneha z nadaljnjimi nezakonitimi, destabilizirajočimi dejanji,” je ob začetku pogovorov v izjavi za novinarje dejala Harris.

V izjavi Bele hiše ob pogovorih šesterice voditeljev v Bangkoku je še navedeno, da so ti opozorili tudi na “močan in odločen odgovor” v primeru, če bo Severna Koreja izvedla jedrski poskus.

Po tistem, ko je Pjongjang izstrelil novo balistično raketo, sta Japonska in ZDA danes izvedli skupne vojaške vaje v zračnem prostoru nad Japonskim morjem, je sporočilo obrambno ministrstvo v Tokiu. Kot so zapisali v skupni izjavi, so japonske obrambne sile in ameriške oborožene sile izvedle skupno vajo “sredi vse bolj zaostrenega varnostnega okolja, ki obkroža Japonsko”.

Ta taktična zračna vaja ponovno potrjuje “močno voljo med Japonsko in ZDA, da se odzoveta na vsako situacijo”, so navedli in ob tem še dodali, da vaja prav tako “še dodatno krepi zmogljivosti odvračanja in odzivanja japonsko-ameriškega zavezništva”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje