Severna Koreja prekinila vojaški sporazum za zmanjšanje napetosti z Južno Korejo

Svet 23. Nov 202308:53 1 komentar
Kim Džong Un gleda proti izstreljeni raketi
Severna Koreja je od sporazuma odstopila le nekaj ur po tem, ko je v morje vzhodno od Korejskega polotoka izstrelila novo balistično raketo. (Foto: PROFIMEDIA)

Severna Koreja je odstopila od sporazuma za zmanjšanje napetosti z Južno Korejo. V Pjongjangu naj bi okrepili vojaško prisotnost na meji in tja napotili novo orožje.

Severna Koreja je danes sporočila, da bo nadaljevala vojaške aktivnosti, ki jih je prekinila v skladu s sporazumom z Južno Korejo iz leta 2018, katerega cilj je bilo zmanjšanje napetosti med njima.

Sodelovanje pri sporazumu je sicer po torkovi severnokorejski izstrelitvi izvidniškega satelita delno prekinila Južna Koreja in na mejo s severno sosedo napotila “sredstva za nadzor”. Po besedah južnokorejskega obrambnega ministra Shin Won-sika je bil ukrep nujen za obrambo pred grožnjami Severne Koreje, vključno z jedrsko.

Ob tem je južnokorejska obveščevalna služba sporočila, da je Severni Koreji pri izstrelitvi satelita pomagala Rusija. Vstop satelita v orbito so potrdili tako v Pjongjangu kot v Seulu, vendar za zdaj ni jasno, če deluje.

Severnokorejsko obrambno ministrstvo je južnokorejsko delno prekinitev sodelovanja pri sporazumu označilo za nepremišljeno in napovedalo, da bo Severna Koreja začasno v celoti prekinila njegovo izvajanje. “Odslej naša vojska ne bo nikoli zavezana vojaškemu sporazumu med severom in jugom z dne 19. septembra,” je sporočilo ministrstvo.

V okviru vojaških ukrepov, ki jih je prekinila v skladu s sporazumom, bo Severna Koreja po navedbah ministrstva “na območju vzdolž vojaške razmejitvene črte razporedila močnejše oborožene sile in novo vojaško opremo”. Obenem je Južno Korejo posvarila, da bo v celoti odgovorna za morebiten izbruh konflikta.

Kljub temu naj nevarnost izbruha konflikta med Severno in Južno Korejo po prekinitvi sporazuma ne bi bila večja, saj je Pjongjang sporazum v preteklosti z izstrelitvami raket in drugimi vojaškimi aktivnostmi že večkrat kršil. Šlo naj bi bolj za politično obračunavanje, poroča britanski BBC.

Severna Koreja je od sporazuma odstopila le nekaj ur po tem, ko je v morje vzhodno od Korejskega polotoka izstrelila novo balistično raketo. Po navedbah Seula izstrelitev sicer ni bila uspešna.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje