Severna Koreja spet izstrelila raketi, tokrat v svarilo ZDA

Svet 20. Feb 202307:20 7 komentarjev
REUTERS

Severna Koreja je zgodaj zjutraj izstrelila balistični raketi. Te naj bi izstrelila zaradi ameriške namestitve vojaških sredstev na Korejskem polotoku.

Severna Koreja je zgodaj zjutraj ob svoji vzhodni obali izstrelila dve balistični raketi kratkega dosega, so poročali tako severnokorejski državni mediji kot južnokorejska vojska. Pred le dvema dnevoma je Severna Koreja izstrelila medcelinsko balistično raketo.

Južna Koreja je zaradi nove izstrelitve v tesnem sodelovanju z ZDA okrepila pripravljenost, navaja ameriška televizija ABC.

Tudi japonska obalna straža je izdala opozorila glede morebitnih izstrelitev balističnih raket Severne Koreje.

Obalna straža je s sklicevanjem na podatke obrambnega ministrstva sporočila, da je prva raketa pristala zunaj japonske izključne ekonomske cone.

Sestra voditelja Severne Koreje Kim Džong Una je v izjavi opozorila, da so raketi izstrelili zaradi ameriške namestitve strateških vojaških sredstev na Korejskem polotoku.

“Pogostost uporabe Pacifika kot našega strelišča je odvisna od narave delovanja ameriških sil. Dobro se zavedamo, da se strateška udarna sredstva ameriških sil v zadnjem času pospešeno premikajo po Korejskem polotoku,” je sporočila voditeljeva sestra.

Ni navedla podrobnosti, vendar bi lahko imela v mislih ameriški prelet nadzvočnih bombnikov dolgega dosega B-1B v nedeljo, ko so se udeležili ločenih usposabljanj z Južno Korejo in Japonsko.

Napotitev bombnikov B-1B je bila sicer odgovor na severnokorejsko sobotno izstrelitev medcelinske rakete hwasong-15, kar je bil njen prvi raketni preizkus po 1. januarju.

Severnokorejski državni mediji so v nedeljo sporočili, da je bil preizkus medcelinske rakete namenjen dodatni okrepitvi svojo “usodno” zmogljivost jedrskega napada in preveriti zanesljivost orožja ter bojno pripravljenost jedrskih sil.

Sestra voditelja je v nedeljo zagrozila z dodatnimi ukrepi zaradi prihajajočih vojaških vaj med ZDA in Južno Korejo. Severna Koreja sicer ob vojaških vajah ZDA, Japonske in Južne Koreje redno izstreljuje rakete v morje.

S tem nekaznovano krši resolucije Varnostnega sveta ZN, v katerem Kitajska v sodelovanju z Rusijo blokira uvedbo novih ostrejših sankcij. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je ostro obsodil zadnjo izstrelitev in pozval Pjongjang k ustavitvi “provokativnih dejanj”.

ZDA Severno Korejo obtožujejo tudi, da nadaljuje razvoj jedrskega orožja z ambicijo, da ga namesti na eno od svojih medcelinskih raket, ki bo sposobna doseči ZDA.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje