Severna Koreja znova izstrelila balistično raketo, padla je v Japonsko morje

Svet 22. Apr 202410:53 0 komentarjev
Severna Koreja znova izstrelila balistično raketo
Foto: PROFIMEDIA

Severna Koreja je izstrelila balistično raketo, je sporočil generalštab južnokorejske vojske. Dodal je, da je raketa padla v Vzhodno morje, znano tudi kot Japonsko morje. Izstrelitev je potrdilo tudi japonsko obrambno ministrstvo, ki je navedlo, da je Pjongjang najverjetneje izstrelil balistično raketo.

Številni japonski mediji so ob sklicevanju na neimenovane vladne vire poročali, da je raketa padla izven japonske izključne ekonomske cone. Seulski spletni portal NK News pa je navedel, da “kratek čas leta, verjetno manj kot deset minut, kaže na to, da je izstrelitev vključevala balistično raketo kratkega dosega ali raketni sistem za večkratno izstrelitev”.

Severna Koreja je raketo izstrelila po tem, ko je njena zaveznica Rusija marca v Varnostnem svetu Združenih narodov vložila veto na predlog resolucije za podaljšanje mandata panelu strokovnjakov, ki pomaga nadzirati izvajanje sankcij proti Severni Koreji. Sankcije proti Pjongjangu kljub vetu ostajajo v veljavi.

Napetosti na Korejskem polotoku se sicer v zadnjem času močno zaostrujejo. V zadnjih dveh letih je Severna Koreja znatno povišala število preizkusov raket in vodenih izstrelkov ter okrepila retoriko proti Južni Koreji in ZDA.

Washington in Seul sta medtem okrepila vojaško sodelovanje in izvedla že več skupnih vojaških vaj, do katerih pa je Pjongjang kritičen in jih označuje kot priprave na napad na Severno Korejo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!