Severnoafriški otroci plačujejo krvavo ceno za apetit Evrope po kokainu

Svet 11. Jun 202420:25 3 komentarji
Foto: PROFIMEDIA

V Evropo vsako leto pride več tisoč mladoletnih prebežnikov oziroma otrok brez spremstva. Več sto jih nato prisilijo v delo za čedalje močnejše narko kartele, da bi zadostili naraščajočemu povpraševanju po kokainu na stari celini, razkriva Guardian.

Policijske sile v državah članicah EU so opozorile, da kokainske mreže, ki delujejo na zahodu Evrope, recimo v Parizu in Bruslju, v velikem obsegu izkoriščajo afriške otroke. Prizadevajo si namreč razširiti evropski trg kokaina, vreden skoraj 12 milijard evrov, razkriva Guardian.

Viri so za Guardian povedali, da je naslednji na vrsti morda London. Policija je tam nedavno našla več maroških in alžirskih otrok, ki so bili očitno žrtve mučenja. Menijo, da so jih v državo pretihotapile kokainske tolpe.

Nedavna ocena policijskih enot, ki preiskujejo organiziran kriminal in trgovino z ljudmi, je pokazala več konkretnih primerov izkoriščanja več sto severnoafriških mladoletnikov na Švedskem, Nizozemskem, v Belgiji, Španiji in Franciji. Mreže preprodajalcev drog so jih rekrutirale za prodajo mamil.

Nekateri viri verjamejo, da bi lahko govorili o več tisoč otrocih. Zadnji podatki policije kažejo, da je leta 2022 v Evropo prispelo 15.928 otrok brez spremstva, pozneje pa jih je veliko izginilo.

V dokumentu belgijske zvezne policije za Europol je navedeno: “Vsako leto meje EU prečka na tisoče mladoletnih tujcev brez spremstva, ki izginejo brez kakršnekoli sledi. Številne med njimi ‘ujamejo’ kriminalne združbe in jih izkoriščajo, kar še poslabša njihove travme.”

Eric Garbar, vodja oddelka za trgovino z ljudmi in tihotapljenje pri belgijski zvezni pravosodni policiji, je opozoril, da v EU opazujemo izkoriščanje “neustavljivo poceni človeških virov iz Afrike”.

Rotterdam in Antwerpen sta glavni vstopni točki za kokain v Evropi (Foto: PROFIMEDIA)

Policija kot glavnega izkoriščevalca otrok navaja maroško organizacijo Mocro Maffia. Ta vključuje več največjih evropskih kartelov za trgovino s kokainom, ki neposredno sodelujejo z južnoameriškimi proizvajalci. Skupina naj bi bila dejavna v belgijskem pristanišču Antwerpen, ki je glavna vstopna točka za kokain v Evropo.

Mocro Maffia je znana po svoji brutalnosti – grozila je že belgijskemu pravosodnemu ministru in nizozemski kronski princesi. Na začetku leta so več njenih članov, ki so bili vpleteni v vrsto umorov, obsodili na dosmrtno zaporno kazen.

Policija ima dokaze, da otroke pripeljejo neposredno iz Maroka in jih vključijo v kokainske mreže v Evropi. Mnoge med njimi privabijo družbena omrežja in obljube o boljšem življenju, še navaja Guardian.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje