Sinovi umorjene malteške novinarke pišejo Janezu Janši

Slovenija 05. Dec 202117:17 > 06. Dec 2021 07:26 4 komentarji
daphne Caruana Galizia
PROFIMEDIA

Štirje sinovi malteške novinarke, ki so ji pod sedež v njenem avtomobilu leta 2017 zaradi njenega preiskovalnega novinarskega dela nastavili bombo in jo ubili, pišejo Janezu Janši. Pozivajo ga, naj slovensko predsedstvo Svetu EU umakne podporo statusu izjeme, ki ga ima projekt izgradnje 159 kilometrov dolgega plinovoda med Italijo in Malto. Status izjeme namreč omogoča sofinanciranje z evropskim denarjem. In zakaj je to sinove tako prizadelo? Ker je nekdanji solastnik upravljalca plinske elektrarne na Malti osumljen naročila za umor malteške novinarke. Tožilstvo zanj predlaga dosmrtno ječo.

Ko so pred kratkim evropski poslanci razpravljali o možnosti sofinanciranja gradnje plinovoda Melita med Malto in Italijo, je sin Daphne Caruana Galizia, umorjene malteške novinarke, Matthew Caruana Galizia na Twitterju zapisal: “V kakšni sramotni EU živimo. Ne morem dovolj poudariti, kako šokantno je to. EU pomaga nekomu, ki čaka na sojenje za umor moje mame, ustvarjati ogromne dobičke.”

Daphne Caruana Galizia je umrla oktobra 2017. Ubila jo je bomba, podtaknjena pod sedež voznika v njenem avtomobilu. Ubili so jo zaradi njenega novinarskega dela, preiskovala je pranje denarja in korupcijo v najvišjih in najbolj vplivnih krogih; malteških in mednarodnih. Med drugim je pred smrtjo preiskovala plinsko elektrarno Delimara, kamor bi po plinovodu Melita iz Italije na Malto dotekal plin.

Plinsko elektrarno Delimara upravlja podjetje ElectroGas, kjer je bil solastnik malteški poslovnež Yorgen Fenech. Prav on je osumljen, da je naročil umor novinarke, in čaka na začetek sojenja. Fenech kakršnokoli vpletenost v umor zanika, a tožilstvo zanj predlaga dosmrtni zapor.

Matthew Caruana Galizia
PROFIMEDIA

Matthew Caruana Galizia, sin umorjene malteške novinarke

Zdaj so štirje sinovi umorjene Daphne Caruana Galizia predsedniku slovenske vlade in predsedujočemu Svetu EU Janezu Janši poslali pismo, v katerem ga pozivajo, naj prepreči sofinanciranje plinovoda Melita z evropskim javnim denarjem. Pisali so tudi stalnemu predstavniku Slovenije pri EU v Bruslju Iztoku Jarcu in njegovi namestnici Tamari Weingerl Požar. 

Peter, Matthew, Andrew in Paul Caruana Galizia, štirje sinovi umorjene novinarke, v pismu pišejo, da tudi slovensko predsedstvo Svetu EU podpira izjemo, ki velja v primeru plinovoda Melita, prav zaradi statusa izjeme pa obstaja možnost, da se ga sofinancira z evropskim denarjem. Sinovi umorjene novinarke Janšo zato pozivajo, naj Slovenija umakne podporo statusu izjeme in tako prepreči financiranje projekta z javnim denarjem.

Preiskovalna novinarka Daphne Caruana Galizia, ki je razkrivala korupcijo vplivnih malteških politikov in gospodarstvenikov, je življenje izgubila oktobra 2017 v eksploziji bombe, ki so ji jo nastavili v avtomobil. Caruana Galizia je med drugim razkrila tajno podjetje Fenecha 17 Black, ki je, tako Fundacija, v sodelovanju s podjetjem v lasti ključnega svetovalca lastnikov malteškega električnega omrežja šefu kabineta malteškega premierja in ministru za energijo nakazalo več milijonov dolarjev.

Malta
PROFIMEDIA

 

Evropska unija resda načrtuje postopno ukinitev subvencij za projekte, ki so usmerjeni v proizvodnjo fosilne energije, a okoli 400 milijonov evrov vreden in 159 kilometrov dolg plinovod Melita med Malto in Sicilijo ima zaenkrat še status izjeme od tega pravila.

Ker bi plinovod med drugim omogočal transport vodika, snovalci projekt vidijo tudi kot del zelene transformacije Evrope. Poleg Melite med izjeme, povezanimi s fosilnimi gorivi, ki bi lahko dobile evropski denar, sodi tudi gradnja plinovoda EastMed, ki bi na evropsko mrežo priključil tudi Ciper.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje