Sirija prekinila diplomatske stike z Ukrajino

Svet 20. Jul 202214:09 1 komentar
Bašar Al Asad
PROFIMEDIA

Sirija je danes sporočila, da prekinja diplomatske stike z Ukrajino. Po navedbah sirske tiskovne agencije Sana je to odgovor na napoved prekinitve diplomatskih vezi s strani Kijeva konec junija, saj je pred tem Sirija priznala proruski separatistični pokrajini Doneck in Lugansk kot neodvisni republiki.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je že konec junija napovedal prekinitev diplomatskih vezi s Sirijo zaradi njenega priznanja proruskih ljudskih republik Doneck in Lugansk.

Separatistični pokrajini v regiji Donbasu na vzhodu Ukrajine, ki jih je Moskva priznala februarja, sta prizorišče najhujših spopadov vse od začetka ruske invazije na Ukrajino 24. februarja. Poleg Sirije in Rusije je samooklicani ljudski republiki priznala še Severna Koreja. Ukrajina je v odgovor na priznanje pretrgala diplomatske odnose tudi s Severno Korejo, od koder so v odziv prišle ostre obsodbe.

Vlada sirskega predsednika Bašarja al Asada, ki se v desetletje trajajoči državljanski vojni v svoji državi močno opira na rusko podporo, je leta 2018 že priznala tudi Abhazijo in Južno Osetijo. Ti dve de facto neodvisni republiki sta mednarodno priznani kot del Gruzije, ki se je leta 1991 osamosvojila od Sovjetske zveze, vendar Rusija in še nekaj drugih držav priznava njuno neodvisnost.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje