Škandal v Nemčiji: kar 55.000 evrov za frizuro in ličenje

Svet 10. Avg 202314:00 4 komentarji
Angela Merkel
Profimedia

Čeprav je Angela Merkel že skoraj dve leti bivša kanclerka, kabinet nemškega kanclerja še zmeraj krije nekatere njene stroške. Sodeč po dokumentih, ki jih razkriva Tagesspiegel, tudi stroške urejanja njene frizure in ličenja. In teh se je od leta 2021, ko je končala mandat, na račun nemških davkoplačevalcev nabralo že za 55.000 evrov. A kot piše nemški časopis, se s stroški za frizure in ličenje precej 'razmetavajo' tudi v uradu sedanjega nemškega kanclerja Olafa Scholza. Nemška zunanja ministrica pa za stilista odšteje 7.500 evrov. Na mesec.

Nemški Tagesspiegel se je s pomočjo zahteve za dostop do informacij javnega značaja dokopal do dokumentov, ki kažejo, da urad nemškega kanclerja za nekdanjo nemško kanclerko Angelo Merkel še zmeraj krije nekatere njene stroške.

Med njimi so tudi stroški urejanja njene frizure in ličenja, ki se jih je od leta 2021, ko je zapustila kanclerski urad, nabralo že za 55.000 evrov.

Samo letos sta njena frizura in make up do tega trenutka nemške davkoplačevalce stala že 17.200 evrov, v celotnem lanskem letu pa 37.780 evrov.

Angela Merkel
Pedro Nunes/REUTERS

Potem ko je zapustila kanclerski položaj, je Angela Merkel tudi zamenjala stilistko, ki skrbi za njeno frizuro in ličenje. Zdaj zanjo skrbi samozaposlena modna oblikovalka iz Berlina, piše Tagesspiegel, za katerega so v uradu nemškega kanclerja pojasnili, da te stroške bivši kanclerki krijejo zaradi njenega opravljanja uradnih dolžnosti ne glede na to, ali so te javne ali ne.

A kot piše nemški časopis, se s stroški za frizure in ličenje precej ‘razmetavajo’ tudi v uradu sedanjega nemškega kanclerja Olafa Scholza. Urad je namreč za te storitve letos porabil že 21.808 evrov, lani pa 39.910 evrov.

Olaf Scholz prepričan, da Nemčija ne bo zdrsnila v recesijo
PROFIMEDIA (nemški kancler Olaf Scholz)

To še ni vse. Na razsipnost Scholzevega urada kažejo tudi podatki, da je urad nemškega kanclerja v lanskem letu (kar je bilo prvo polno leto Olafa Scholza na čelu nemške vlade) samo za frizure, ličenje in fotografe, ki spremljajo kanclerja in druge pomembne uslužbence njegovega urada na vsakem koraku, skupaj porabil že neverjetnih 1,5 milijona evrov. To pa je kar-80 odstotni skok teh stroškov v primerjavi z letom 2021, ko je Angela Merkel zapuščala kanclerski položaj, Scholz pa ga je prevzemal.

Tudi na aktualno nemško zunanjo ministrico Annaleno Baerbock so se zgrnili hudi očitki, ko se je izkazalo, da za stilista mesečno odšteje kar 7.500 evrov javnega denarja. Pa tudi na bavarskega ministrskega predsednika Markusa Söderja, ki je za potrebe samopromocije fotografom lani odštel 180.000 evrov, k čemur je treba dodati še 36.000 evrov, kolikor Bavarce letno stane en fotograf, ki je v Söderjevem uradu redno zaposlen.

Nemška javnost je po vseh teh razkritjih močno vznemirjena, mediji so polni zapisov o tem, čeprav je plačevanje frizerjev, stilistov in ličenja (očitno tudi, če stroški tega zletijo v nebo) zakonito.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje