Skoraj dva meseca po nesreči v Baltimoru ladjo začeli vleči v pristanišče

Svet 20. Maj 202421:29 0 komentarjev
Foto: PROFIMEDIA

Tovorno ladjo, ki je pred skoraj dvema mesecema trčila v avtocestni most Francis Scott Key pri Baltimoru in ga porušila, pri čemer je umrlo šest delavcev, so danes odstranili s prizorišča incidenta. Kot poročajo ameriški mediji, so ladjo Dali z vlačilci začeli vleči proti pristanišču v Baltimoru.

Poveljstvo, ki so ga vzpostavili za odziv na nesrečo, je sporočilo, da bo kompleksna operacija trajala okrog 21 ur, v njej pa sodelujejo obalna straža, inženirski korpus ameriške vojske, ministrstvo za okolje zvezne države Maryland in druge agencije.

Poveljstvo je navedlo, da so ladjo Dali ponovno splavili ob visoki plimi in jo začeli premikati okrog 13. ure po srednjeevropskem času.

Ladja ladjarskega podjetja Maersk, ki je plula pod singapursko zastavo, je od nesreče 26. marca blokirala eno najbolj prometnih ameriških pristanišč. Premik skoraj 300-metrske kontejnerske ladje je pomemben korak pri ponovnem odprtju ključne pomorske poti. Zaradi nesreče je bilo pristanišče zaprto, čeprav so začasni kanali omogočili nekaj prometa v Baltimore in iz njega.

Most Francis Scott Key v Baltimoru
Foto: Maryland National Guard via REUTERS

Strokovnjaki za rušenje so prejšnji teden z eksplozivom odstranili dele porušenega jeklenega mostu, v katerega je trčila ladja, na kateri je doslej ostalo 21 članov posadke. Iz ladje so potem izčrpali okrog 4,7 milijona litrov vode, s katero so jo napolnili, da bi jo stabilizirali.

Pristanišče Baltimore je ključno za uvoz in izvoz avtomobilov. Preko njega je šlo lani 850.000 vozil.

FBI je aprila sprožil kazensko preiskavo incidenta, preiskavo vodi tudi Nacionalni odbor za varnost v prometu. V preiskavi naj bi med drugim skušali ugotoviti, ali je posadka ob izplutju iz pristanišča vedela, da je z ladjo nekaj narobe. Doslej so ugotovili, da je bil na ladji tik pred trčenjem v most izpad elektrike, zaradi česar je ni bilo mogoče voditi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!