Skoraj vsa Istra turistično v minusu: “Nemčija kiha, mi pa imamo pljučnico”

Potovanja 15. Jul 202410:51 28 komentarjev
Hrvaška obala
Foto: Alen Milavec/BOBO

Po lanskoletni rekordni turistični sezoni na Hrvaškem letošnje številke še niso takšne, kot bi si jih Hrvati želeli. Vsa Istra je odeta v rdečo. Turistični delavci, ki razloge za upad tujih gostov med drugim pripisujejo evropskemu nogometnemu prvenstvu, sedaj pogledujejo proti vrhuncu sezone in upajo, da se ta obrne na bolje.

Če dopustujete na Hrvaškem, ste morda opazili, da plaže niso tako polne, kot so bile lani. Čeprav ne gre posploševati, vas občutek vsaj v Istri ne vara. Po zadnjih podatkih so namreč v hrvaški Istri v prvih šestih mesecih imeli manj turistov in turističnih nočitev kot lani. Skoraj vsa mesta in občine so v rdečih številkah, poroča hrvaška javna televizija HRT.

Rovinjski župan Marko Paliaga sicer meni, da številke še zdaleč niso tako slabe. V Rovinju za zdaj opažajo dvoodstotni kumulativni padec vseh nočitev. Do konca minulega tedna so v mestu zaznali 1,7 milijona prenočitev. Pred dnevi se je v Rovinju mudilo približno 30.500 obiskovalcev, v približno istem obdobju lani pa so jih našteli približno 31.200, pojasnjuje.

Priznava sicer, da obstaja občutek, da je gostov manj, a številke naj vseeno ne bi bile alarmantne. “Gostov je za okoli dva odstotka manj kot lani, vemo pa, da je bila lani rekordna sezona,” pove.

Za nekatere so se počitnice začele šele z minulim koncem tedna, zato je rovinjski župan optimističen, da se bodo nastanitve v prihodnjih dneh in tednih še precej napolnile. Verjame, da je vrhunec sezone še pred njimi, v tem času pa bi lahko tudi nadomestili izpad iz prvega pol leta. Prav tako se sezona ne zaključi septembra, ampak veliko obiskovalcev vsako leto pozdravijo tudi v jesenskih mesecih.

“Na Hrvaškem smo se odločili za trajnostni turizem. Dejali smo, da si želimo kvalitete, ne kvantitete, zato se moramo navaditi na nekoliko manjše številke,” še doda Paliaga.

Je vsega res krivo nogometno prvenstvo?

Julij se je, v primerjavi z junijem, sicer začel nekoliko bolje. Napolnila se je tudi priljubljena peščena plaža v Medulinu. V primerjavi z lanskim junijem so letos tam imeli 14-odstotni upad.

“Precej slabše je kot prejšnja leta. Upam, da se bo sezona kmalu začela,” je za HRT dejala turistična delavka Kristina in dodala, da je za slab začetek sezone najverjetneje krivo nogometno prvenstvo.

“Zagotovo jih je manj zaradi evropskega nogometnega prvenstva. Zdaj ko se prvenstvo končuje, jih prihaja vedno več,” je dejala tudi gostinka Emra Nurši.

“Ko Nemčija kihne, imamo pljučnico”

Razlogov pa zagotovo ni iskati zgolj v nogometnem prvenstvu. Razlogov je veliko, je dejal predsednik združenja potovalnih agencij HGK Boris Žgomba. “Nemčija se spopada z recesijo, brezposelnostjo in padcem kupne moči. To se zagotovo odraža tudi na obisku Istre. Ko Nemčija kihne, imamo mi pljučnico, ” je zaključil s prispodobo.

Hrvati računajo, da bodo nemške turiste vsaj v neki meri nadomestili turisti iz Skandinavije, Poljske, Češke, Madžarske in Slovaške.

O domnevnem velikem upadu tujih gostov na Hrvaškem zaradi povišanja cen po prevzemu evra se je sicer govorilo tudi ob začetku lanske sezone. Napovedi so se nato izkazale kot zmotne, Hrvati pa so se ob koncu sezone pohvalili z rekordno sezono.

Čeprav letošnje številke za zdaj niso preveč spodbudne, bi bilo prehitro vleči zaključke. Rezervacije v nadaljevanju sezone so zadovoljive, pravi stroka, res pa je, da je ponudba še vedno večja od povpraševanja. O (ne)uspehu sezone bomo tako lahko razpravljali ob koncu poletja.

Lansko leto smo se v rubriki Poglobljeno pogovarjali z dr. Josipom Mikulićem, enim največjih hrvaških strokovnjakov za turizem. Spregovorili smo tudi o tem, ali je Hrvaška že žrtev masovnega turizma.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje