Slovencu, ki je ogrožal gašenje požara na Murterju, grozi do pet let zapora

Svet 11. Jul 202410:31 8 komentarjev
canadair zajema vodo, kanader
Fotografija je simbolična (Foto: Profimedia)

Občinsko državno tožilstvo v Šibeniku je na prostost spustilo 48-letnega Slovenca in 33-letnega Hrvata, ki sta osumljena ogrožanja gašenja požara na dalmatinskem otoku Murter. Grozi jima do pet let zapora, je v sredo zvečer poročala hrvaška javna radiotelevizija HRT.

Hrvaška policija je proti 48-letnemu Slovencu in 33-letniku vložila kazensko ovadbo zaradi suma ogrožanja posebnih vrst prometa, za kar je zagrožena zaporna kazen od šest mesecev do pet let zapora.

Oba sumijo, da sta minuli petek popoldne upravljala dron nad območjem Murterja, kjer so pristojne službe gasile požar. To sta po navedbah šibeniško-kninske policijske uprave počela brez odobritve pristojnih organov in ob kršenju prometnih predpisov, s čimer sta ogrožala zračni prostor.

Proti njima so vložili kazensko ovadbo na občinsko državno tožilstvo v Šibeniku in ju priprli, občinsko državno tožilstvo pa je odločilo, da se lahko branita s prostosti.

Letala Airtractor, s katerimi med drugim na Hrvaškem gasijo požare, je nabavila tudi Slovenija. Ekipa N1 je pred kratkim obiskala pilote, ki bodo leteli z njimi. Več preberite in si oglejte v reportaži Že poleti nas bodo preletavale “rumene ptice”: “Če zagori, smo pripravljeni”.

Airtractor
Foto: Denis Sadiković

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje