Slovenija bo decembra predlagala začetek pristopnih pogajanj med EU in BiH

Svet 13. Nov 202320:45 1 komentar
Predsednik vlade Robert Golob.
Predsednik vlade Robert Golob (Foto:Borut Živulović/BOBO)

Predsednik vlade Robert Golob je v pismu predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu zapisal, da bo Slovenija decembra Evropskemu svetu predlagala, da se pristopna pogajanja med EU in BiH začnejo takoj oziroma sočasno s pogajanji z Ukrajino ter Moldavijo.

Slovenija bo na decembrskem Evropskem svetu predlagala, da se pristopna pogajanja med EU ter Bosno in Hercegovino začnejo takoj oziroma sočasno s pogajanji med EU in Ukrajino ter Moldavijo, je v pismu predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu zapisal predsednik vlade Robert Golob.

“V luči vojne v Ukrajini je treba proces integracije v EU obravnavati predvsem kot stabilizacijsko orodje in instrument za odvračanje vpliva tujih akterjev, ki so zainteresirani za oviranje evropske integracije BiH,” so sporočili iz premierjevega kabineta.

Dodali so, da je Michela pozval, naj se pogajanja med Brusljem in Sarajevom “v vsakem primeru uradno začnejo takoj, skupaj z Ukrajino in Moldavijo”.

“Predlagam uradni začetek pristopnih pogajanj z Bosno in Hercegovino na Evropskem svetu decembra 2023, de facto pa bi se pogajanja začela, ko bi država dosegla potrebno izpolnjevanje kriterijev za članstvo,” piše v pismu, ki ga je pridobila STA.

Premier je po neuradnih informacijah dodal, da s tem sledi mnenju Evropske komisije, ki je minuli teden priporočila začetek pristopnih pogajanj z BiH, ko bo ta dosegla določeno raven izpolnjevanja pogojev za članstvo.

Odločitev o dejanskem začetku pogovorov bi tako sprejeli na podlagi poročila Bruslja, ki ga bo ta predstavil najkasneje marca 2024, je še zapisal. Predsednika Evropskega sveta je pozval, naj razmisli o podpori temu predlogu.

BiH prošnjo vložila leta 2016

BiH je prošnjo za članstvo v EU vložila februarja 2016, decembra lani pa so ji voditelji držav članic EU podelili status kandidatke za članstvo.

Evropska komisija je sicer minuli teden v letnem širitvenem poročilu državam članicam EU priporočila takojšen začetek pogajanj z Ukrajino in Moldavijo ter podelitev statusa kandidatke Gruziji.

Po navedbah virov pri EU se bodo lahko pristopna pogajanja z Ukrajino in Moldavijo začela takoj po odločitvi voditeljev. Proces se začne s pregledom usklajenosti zakonodaje države kandidatke z zakonodajo EU in pripravo pogajalskega okvirja, ki je vsebinska podlaga za pogajanja. Pred potrditvijo pogajalskega okvirja bosta morala Kijev in Kišinjov sprejeti še določene reforme.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje