Slovenija glasovala za resolucijo o Sudanu

Svet 13. Jun 202423:09 0 komentarjev
Begunci iz Sudana, ki so zatočišče našli v Čadu.
Begunci iz Sudana, ki so zatočišče našli v Čadu. (Foto: Zohra Bensemra/REUTERS)

Varnostni svet ZN je danes s 14 glasovi za in vzdržanim glasom Rusije potrdil resolucijo, ki zahteva, da paravojaška skupina Sile za hitro podporo (RSF) nemudoma konča obleganje mesta Al Fashir v sudanskem Darfurju. Slovenija je glasovala za resolucijo, ki jo je pripravila Velika Britanija.

Resolucija izraža trdno podporo sudanski ozemeljski celovitosti, globoko zaskrbljenost zaradi bojev okrog Al Fashirja, kjer večina civilistov potrebuje nujno humanitarno pomoč, in zahteva konec obleganja mesta.

“Slovenija je glasovala za resolucijo, ker verjamemo, da je Varnostni svet dolžan izraziti zaskrbljenost nad težkim položajem v Al Fashirju in po vsem Sudanu. Ostro obsojamo tudi napad na vas Wad Al Noora. Humanitarni položaj okrog mesta Al Fashir je več kot alarmanten. Poudarjamo potrebo po takojšnjem neoviranem dostopu humanitarne pomoči,” je v obrazložitvi glasu povedal veleposlanik Samuel Žbogar.

Varnostni svet je izrazil globoko zaskrbljenost zaradi etnično motiviranega nasilja in obsodil uporabo orožja v naseljenih območjih proti civilistom ter pozval vse vpletene naj spoštujejo mednarodno humanitarno pravo in omogočijo dostop humanitarne pomoči. Od sprtih strani resolucija zahteva, da omogočita odhod civilistov iz območij spopadov, mednarodno skupnost pa poziva, naj zagotovi sredstva, ki so potrebna za humanitarno pomoč.

Vse države članice ZN resolucija poziva, naj se ne vpletajo v spopade v Sudanu, ampak naj prispevajo k stabilnemu miru. Generalnemu sekretarju ZN Antoniu Guterresu pa nalaga redno poročanje o uresničevanju določil resolucije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!