Slovenija s Turčijo podpisala sporazum o strateškem partnerstvu

Slovenija 30. Avg 202414:29 0 komentarjev
Zunanja ministrica Tanja Fajon in njen turški kolega Hakana Fidana sta podpisala sporazum o strateškem partnerstvu med državama za obdobje do leta 2026.
Zunanja ministrica Tanja Fajon in njen turški kolega Hakana Fidana sta podpisala sporazum o strateškem partnerstvu med državama za obdobje do leta 2026. (Foto: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve)

Zunanja ministrica Tanja Fajon je danes v Ljubljani gostila turškega kolega Hakana Fidana, s katerim sta podpisala sporazum o strateškem partnerstvu med državama za obdobje do leta 2026. Ob tem sta spregovorila o aktualnih globalnih vprašanjih in se med drugim strinjala, da si bosta obe državi še naprej prizadevali za mir na Bližnjem vzhodu.

Kot je na skupni novinarski konferenci pojasnila Tanja Fajon, sporazum o strateškem partnerstvu potrjuje zelo dobre odnose med Slovenijo in Turčijo ter določa smer njunega prihodnjega sodelovanja.

“Aktivnosti med državama se krepijo, predvsem na gospodarskem področju, zaznavamo, da naša blagovna menjava raste, turška podjetja so tudi vse bolj prisotna na slovenskem trgu,” je povedala.

Po njenih besedah intenzivno sodelovanje med državama poteka tudi na področju kulture, znanosti in digitalnega izobraževanja, obstaja pa tudi obojestranski interes za sodelovanje na področju varovanja in ohranjanja kulturne dediščine.

Slovenija podpira vzpostavitev vzajemno koristne carinske unije

Turčija ostaja ključna partnerica EU in država kandidatka za članstvo, je še poudarila ministrica in izrazila zadovoljstvo nad tem, da se je četrtkovega neformalnega zasedanja zunanjih ministrov EU udeležil tudi Hakan Fidan. Kot je dejala, Slovenija namreč podpira vzpostavitev vzajemno koristne carinske unije med EU in Turčijo ter sprejetje vizumskih olajšav.

V razpravi o aktualnih globalnih vprašanjih sta se s Fidanom strinjala, da si bosta Turčija in Slovenija še naprej prizadevali za končanje vojne v Gazi in rešitev dveh držav. “Slovenija v vseh diplomatskih naporih poskuša pridobiti še večje število držav za priznanje Palestine,” je ob tem izpostavila Fajon.

Spregovorila sta tudi o prihodnjem mirovnem vrhu o Ukrajini in bila soglasna, da bo ta neuspešen, če se ga ne bodo udeležili predstavniki Rusije in če ga ne bodo podprle države globalnega juga.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!