Slovo slavne hrvaške žvižgačke: za koronavirusom umrla Ankica Lepej

Črna kronika 18. Jan 202217:25 2 komentarja
Ankica Lepej
Patrik Macek/PIXSELL

Ankica Lepej, ki je razkrila enega največjih škandalov v dobi nekdanjega hrvaškega predsednika Franja Tuđmana, je v 73. letu starosti izgubila bitko s koronavirusom, poroča Dnevnik.hr.

Informacijo o smrti najbolj znane hrvaške žvižgačke Ankice Lepej je potrdila njena dolgoletna odvetnica Vesna Alaburić, z ganljivim zapisom na Facebook profilu pa tudi aktivistka Sanja Sarnavka.

“Ravnokar sem izvedela, da Ankica Lepej, naša pogumna in predobra sodržavljanka, ni uspela premagati koronavirusa. Odšla je za svojim najdražjim. Žal mi je. Pokazala je, kako se ljubi domovino na pravi način. Svoje dejanje državljanske hrabrosti je drago plačala, a ga nikoli ni obžalovala, nikoli ni nehala opozarjati na krivice; ko jih je videla, jim je glasno oporekala. Bili sva si blizu. Počivala bo zraven svojega najdražjega. Zbogom, draga Ankica,” je zapisala Sarnavka.

Kot bančna uslužbenka je Lepej leta 1998 medijem razkrila podatke o nepojasnjenem denarju na bančnem računu Ankice Tuđman, soproge takratnega hrvaškega predsednika Franja Tuđmana. Ankica Tuđman je imela na svojem bančnem računu 210 tisoč mark in 15 tisoč dolarjev, ki jih njen soprog na svoji premoženjski kartici nikoli ni prijavil.

Po razkritju informacije so Ankico Lepej odpustili in proti njej sprožili kazenski pregon. Kljub temu je v medijih večkrat povedala, da svoje odločitve ni obžalovala niti v najtežjih trenutkih, so še zapisali na Dnevnik.hr.