Snowden zaprisegel zvestobo Rusiji in prejel potni list

Svet 02. Dec 202219:36 4 komentarji
Innsbruck 18.10.2018, Congress, Innsbruck, AUT, Dialog mit Edward Snowden, Big Brother is watching you, im Bild Edward
PROFIMEDIA

Ameriški žvižgač je prejel ruski potni list, po tem, ko je zaprisegel zvestobo Rusiji, poroča The Guardian.

Edward Snowden je že novembra 2020 zaprosil za rusko državljanstvo, ob katerem si je prizadeval ohraniti še državljanstvo ZDA. Ruski predsednik Vladimir Putin je pobeglemu žvižgaču državljanstvo podelil septembra letos, ko naj bi za državljanstvo zaprosila tudi njegova žena, medtem ko njuna sinova že imata ruski potni list, saj sta se rodila v Rusiji.

Po navedbah Guardiana je Snowden zdaj prejel še ruski potni list, po tem, ko je zaprisegel zvestobo največji državi na svetu. Odvetnik Snowdna Anatoly Kucherena je ob tem dejal, da je žvižgač, ki je razkril obsežno vohunjenje ameriške agencije za nacionalno varnost  (NSA), vesel in hvaležen Ruski federaciji za podeljeno državljanstvo.

Nekdanji sodelavec NSA je iz ZDA pobegnil leta 2013, ko je novinarjem predal zaupne dokumente, ki jih je pobral s strežnika agencije. Dokumenti ameriške agencije so namreč razkrili množično zbiranje osebnih podatkov in vohunjenje za milijoni civilistov po vsem svetu. Zaradi izdaje državnih skrivnosti Snowdnu še vedno grozi zapor, zaradi česar je pobegnil v Rusijo, ki mu je podelila azil. Z ruskim državljanstvom se bo Snowden izognil izgonu iz države, je še izpostavil Kucherena.

Posamezniki, ki prejmejo rusko državljanstvo, so z zakonom obvezani, da zaprisežejo, da bodo “upoštevali ustavo in zakonodajo Ruske federacije, pravice in svobodo njenih državljanov, izpolnili dolžnosti ruskih državljanov za korist države in družbe, zaščitili svobodo in neodvisnost Ruske federacije, bodo zvesti Rusiji, ter da bodo spoštovali njeno kulturo, zgodovino in tradicijo”. Zaprisego Rusiji je tako moral zapriseči tudi Snowden.

Fotografije ali videoposnetki, ki bi prikazovali zaprisego, niso objavljeni, prav tako za dodatna pojasnila ni bil na voljo odvetnik Edwarda Snowdna. Slednji danes skupaj z ženo in dvema sinovoma živi na neznani lokaciji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje