Sodelavci nemškega kanclerja “nenadoma” zboleli, govor bo moral napisati sam

Svet 30. Dec 202305:50
Nemški kancler Olaf Scholz
Nemški kancler Olaf Scholz (Foto: PROFIMEDIA)

Nemški kancler Olaf Scholz se ob zaključku leta v svojem kabinetu sooča s kadrovsko stisko, do katere je prišlo v precej nenavadnih okoliščinah. Ko je bilo treba sestaviti tradicionalni kanclerjev novoletni nagovor, so vsi sodelavci nenadoma zboleli, Scholz pa je moral naposled govor napisati kar sam. Se obeta "retorična katastrofa"?

Nemškemu kanclerju v novoletnem nagovoru grozi “retorična katastrofa”, v kolumni za nemški Spiegel piše Stefan Kuzmany. Olaf Scholz bo moral namreč prebrati govor, ki ga je napisal sam.

Običajno se lahko vladajoči zanesejo na ekipo izkušenih piscev govorov, tokrat pa je nemški kancler prepuščen samemu sebi. Vsi njegovi sodelavci so namreč bolni. To sicer ni nič nenavadnega za sezono, v kateri mrgoli virusov in bolezni, vendar so okoliščine dogodka precej sumljive. Glede na interni zapisnik so bili namreč skoraj vsi bolniški listi prejeti v nekaj minutah po oddaji naročila za govor, še piše Spieglov komentator.

Tradicionalni kanclerjev nagovor ob prelomu leta, ki ga predvajajo skoraj vse javne televizijske postaje v državi, je pravzaprav rutinsko delo za govornike. Tudi letošnja navodila za sestavo govora so bila tako ustrezno kratka. “Pozdrav narodu, deset minut, pozitiven poudarek na vladni politiki, o podrobnostih se je treba posebej dogovoriti s kanclerjem,” je bilo zapisano v navodilih. Na predvideni datum, ko bi morali doreči podrobnosti Scholzevega govora, pa je v prostore kanclerjeve pisarne prišla le zadnja zdrava zaposlena, za katero velja, da je še posebej ustvarjalna. Udeleženci so poročali, da se je nato v kanclerjevi pisarni zgodil nenavaden incident.

Ko je Scholz uslužbenki povedal, da ne želi le, da mu pripravi “ponosen” pregled preteklega leta in vladnega dela, temveč tudi predloge za “optimističen in vesel pogled na prihodnost koalicije”, je uslužbenka zapustila sobo, sklicujoč se na pomemben telefonski klic – vendar je nekaj minut pozneje tudi sama poklicala in prijavila bolniško. Za tem ni bila več dosegljiva, vendar je sporočila še, da je zapisala vse, kar ji je prišlo na misel o tej temi.

Asistenti kanclerja pa so našli le brezhibno čisto pisarno, na mizi uslužbenke pa prazen list papirja.