Sodišče na Floridi najstnici brez staršev zavrnilo opravljanje splava

Svet 17. Avg 202215:41 > 16:06 1 komentar
ZDA
Joshua Roberts/REUTERS

Sodišči nižje in višje stopnje na Floridi sta razburili s sodbo, da 16-letno dekle, ki nima staršev in si v tej zvezni državi želi opraviti splav, "ni dovolj zrelo", da bi sprejelo tovrstno odločitev.

16-letno dekle s Floride ni “dovolj zrelo, da bi sprejelo odločitev o prekinitvi nosečnosti”, je sporočilo pritožbeno sodišče na Floridi. S tem je potrdilo odločitev nižjestopenjskega sodišča, ki je noseči ameriški najstnici, siroti, zavrnilo možnost abortusa, poroča tiskovna agencija AP.

Zakonodaja, ki regulira pravico do splava na Floridi, od leta 2020 predvideva soglasje staršev, če je oseba, ki želi umetno prekiniti nosečnost, mladoletna. Možno je tudi, da mladoletnica obide soglasje staršev in da namesto tega prekinitev nosečnosti odobri sodnik.

16-letno dekle, ki je v sodni dokumentaciji imenovana Jane Doe 22-B, je na sodišču nižje stopnje svojo odločitev, da želi prekiniti nosečnost, utemeljila z argumenti, da na rojstvo otroka ni pripravljena, nima službe ter da ji otrokov oče ne more pomagati. Trenutno je še vedno v šoli, živi pa s sorodnikom. Sodišču na severozahodu Floride je povedala, da se njen skrbnik strinja z njeno odločitvijo, da opravi splav.

Možnost ponovnega odločanja

Najstnica je bila v času prve sodbe v desetem tednu nosečnosti. Eden od treh sodnikov, ki so presojali sodbo nižjestopenjskega sodišča, Scott Makar, je v ločenem mnenju zapisal, da bi lahko sodnica Jennifer Frydrychowicz, ki je o zadevi odločala prva, primer ponovno vzela v obravnavo. Makar je med drugim zapisal, da je bila Jane Doe 22-B v času procesa pred sodiščem pod “velikim stresom zaradi smrti prijatelja/prijateljice”.

ZDA
Cheney Orr/REUTERS

Mladoletnice, ki želijo opraviti splav, a se želijo izogniti soglasju staršev oziroma soglasja ne morejo pridobiti, vsako leto na floridskih sodiščih vložijo okoli 200 prošenj. Sodniki večino od njih odobrijo, zavrnejo jih v povprečju 18 na leto, navaja bruseljski Politico.

Florida, na čelu katere je republikanski senator Ron DeSantis, je ena od zveznih držav, kjer abortus na ravni ZDA ni najstrožje omejen. Po navedbah nevladne organizacije Guttmacher Institute je na Floridi dovoljeno umetno prekiniti nosečnost do 15. tedna.

Zvezne države uveljavljajo omejitve

Junija je ameriško vrhovno sodišče v prelomni odločitvi zavrnilo sodbo Roe proti Wade iz leta 1973, na kateri je bila na ravni ZDA utemeljena pravica do splava, odločanje o zakonodaji s področja splava pa so vrhovni sodniki prepustili posameznim zveznim državam.

Od takrat je več zveznih držav, predvsem na jugu oziroma vzhodu ZDA, močno omejilo dostop do abortusa. Umetna prekinitev nosečnosti je tako – ob nekaj izjemah – prepovedana v Južni Dakoti, Teksasu, Oklahomi, Misuriju, Arkansasu, Louisiani, Misisipiju, Alabami in Kentuckyju, prikazuje interaktivni zemljevid na spletni strani organizacije Guttmacher Institute.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje