Elizabeth Holmes: nekoč najmlajši milijarderki grozi 20 let zapora

Svet 05. Sep 202118:00 0 komentarjev
Elizabeth Holmes: sojenje
Profimedia

V torek se je začela izbira porotnikov, ki bodo odločali o krivdi Elizabeth Holmes. Nekoč najmlajša milijarderka in medijsko izpostavljena podjetnica, ki je ustanovila podjetje Theranos, se sooča z obtožbami goljufanja investitorjev, zdravnikov in pacientov. Uvodni nagovor porote bo 8. septembra, v primeru obsodbe pa ji grozi 20-letna zaporna kazen.

Ideja Elizabeth Holmes je bila razviti metodo, s katero bi lahko z majhno količino odvzete krvi izvedli veliko laboratorijskih preiskav. Domnevno revolucionarna tehnologija se je na koncu izkazala za nedelujočo, nekoč opevani podjetnici pa zdaj grozi do 20 let zaporne kazni zaradi prevare.

Sojenje se bo začelo 8. septembra z uvodnim nagovorom porote s strani tožilstva in odvetniške ekipe obtoženke. Z izbiro porote pa so začeli 31. avgusta, pri čemer so seznam 200 potencialnih porotnikov in porotnic zmanjšali z 200 na okoli 50.

Ker gre v ZDA za medijsko zelo odmeven primer, sta obe strani imeli težavo najti porotnike, ki še nimajo izoblikovanega mnenja o primeru. Izpolniti so morali 28 strani dolg vprašalnik, v katerem so bili vprašani o njihovih navadah glede spremljanja novic in anamnezi.

Ko so kandidate in kandidatke vprašali, če so že slišali karkoli o primeru, jih je kar pol dvignilo roko. Skoraj vsi so dejali, da bodo kljub temu lahko nepristranski, čeprav so pred tem že bodisi videli dokumentarni film o primeru, prebrali knjigo ali poslušali podcast.

Kdo je Elizabeth Holmes?

V medijih je bila Holmes videna kot vizionarka. Pri 19 letih je pustila študij – bila je vpisana na priznano stanfordsko univerzo – in že takrat ustanovila podjetje Theranos. Njen navdih je bil velik strah pred iglami, zato je bil cilj razviti metodo, s katero bi lahko le nekaj kapljic krvi omogočilo obširna testiranja.

Leta 2013 je sklenila dogovor z največjo verigo lekarn v ZDA, podjetjem Walgreens. V upravni odbor je pritegnila več političnih veljakov, vključno z dvema nekdanjima zunanjima ministroma Henryjem Kissingerjem in Georgeom Shultzom.

Podjetje je bilo na neki točki vredno 9 milijard dolarjev (danes je to 7,6 milijard evrov), rasla pa je tudi ocena premoženja Elizabeth Holmes in njen ugled. Bila je na številnih naslovnicah revij, mediji pa so jo označili za najmlajšo milijarderko in “naslednjega Steva Jobsa“.

Na tem, da bi bila podobna Stevu Jobsu, je delala tudi sama, saj se je oblačila v pulije in govorila z globokim glasom.

Elizabeth Holmes z odvetniško ekipo Elizabeth Holmes z odvetniško ekipo
Elizabeth Holmes z odvetniško ekipo (Vir: Profimedia)
Sodni dokumenti v primeru Elizabeth Holmes Sodni dokumenti v primeru Elizabeth Holmes
Profimedia
Sojenje Elizabeth Holmes Sojenje Elizabeth Holmes
Profimedia

A vse se je končalo, ko je podjetje Theranos oktobra 2015 začel preiskovati novinar Wall Street Journala John Carreyrou. Podvomil je namreč v revolucionarnost tehnologije, ki naj bi jo razvili v podjetju.

Investitorji so po razkritjih tožili podjetje zaradi goljufije, ameriška vlada jim je vzela licenco za testiranje vzorcev krvi, na koncu pa so morali septembra 2018 zapreti svoja vrata.

Enega izmed potencialnih porotnikov so oprostili porote, saj dela kot producent na radijski postaji, zato je novicam neprestano izpostavljen, medtem ko so drugega oprostili, ker je priznal, da je gledal dokumentarni film o podjetju Theranos. Dva pa sta dejala, da ne bosta zmožna plačati najemnine, če bosta del porote v sojenju, ki bo trajalo več kot tri mesece.

Sojenje se bo tako začelo več kot tri leta po vloženi obtožnici. Zamude so nastale predvsem zaradi pandemije, 37-letna Elizabeth Holmes pa je v tem času rodila tudi prvega otroka.

Krivde ne priznava

Holmes krivde ni priznala, prav tako ne njen nekdanji fant in direktor operative Ramesh Balwani, bolje poznan pod vzdevkom Sunny.

Obtožnica ju bremeni goljufanja investitorjev med letoma 2010 in 2015 ter goljufanja zdravnikov in pacientov, ki so plačali za testiranje krvi med letoma 2013 in 2016.

Pravni strokovnjaki pravijo, da bo ključno pri sojenju to, kaj je Holmes vedela, kdaj je za to izvedela in če je bil njen namen prevarati. “Ali je imela napravo, ki nikoli ne bi delovala, ali pa je imela napravo, ki še ni delovala. Ta zadnja situacija bi bila veliko bolj nejasna,” je za CNN dejala Nancy Gertner, nekdanja zvezna sodnica in predavateljica na harvardski pravni fakulteti.

Kakšna bo obramba?

Po poročanju ameriških medijev bo Holmes krivdo poskušala prevaliti na Balwanija. Oba sta se borila za ločeno sojenje, novi sodni dokumenti pa razložijo zakaj: Holmes namerava nekdanjega fanta obtožiti psihološke, čustvene in spolne zlorabe.

Sunny Balwani
Ramesh “Sunny” Balwani (Vir: Profimedia)

Dokazati želijo, da je Balwani kontroliral ustanoviteljico podjetja pri vsem, kar je počela – pri tem, kako se je izražala, kaj je jedla in kako se je oblačila.

Posledično naj bi bila Holmes travmatizirana in razvila duševno bolezen, kar nameravajo dokazovati s pomočjo psihologa in psihiatra.

Bo pričala tudi Elizabeth Holmes?

Glede na odpečatene sodne dokumente, bo Holmes najverjetneje pričala o domnevni zlorabi s strani Balwanija.

“Če ji bo porota verjela in bodo do nje čutili sočutje, bi lahko obramba to uporabila za to, da sodbo obrne v njen prid,” meni Miriam Baer, profesorica s pravne fakultete Brooklyn. “Po drugi strani, če ji porota ne bo verjela oziroma bo tožilec uspel spodkopati njeno kredibilnost, bi to lahko zanjo imelo hude posledice.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!