Sojenje Šariću zaznamovalo kar 27 preloženih narokov

Svet 29. Jun 202119:00 > 30. Jun 2021 13:22 0 komentarjev
Darko Šarić
N1

Sredi junija je vrhovno sodišče v Srbiji razveljavilo pravnomočno obsodbo tako imenovanemu kokainskemu kralju Darku Šariću, potem ko so njegovi odvetniki vložili zahtevo za varstvo zakonitosti. Sojenje je sicer zaznamovala vrsta bolj ali manj nenavadnih zapletov, med drugim se je na sojenju pojavilo šest odvetnikov, torej en več kot dovoljuje zakon.

Vrhovno sodišče v Srbiji je sredi junija razveljavilo pravnomočno obsodbo tako imenovanemu kokainskemu kralju Darku Šariću in drugim obsojenim za tihotapljenje skoraj šestih ton kokaina, potem ko so Šarićevi odvetniki vložili zahtevo za varstvo zakonitosti. Primer je vrnilo pritožbenemu sodišču, ki bo ponovno odločalo o prvostopenjski sodbi. Po poročanju portala Nova.rs je sojenje zaznamovala vrsta zapletov, med drugim prelaganje narokov, zahteve po izločitvi tožilcev, preklic pooblastil odvetnikom, menjave sodnega sveta.

Glavni razlog, da je vrhovno sodišče razveljavilo pravnomočno drugostopenjsko sodbo, je bil po poročanju srbskih medijev ta, da sta se v sestavi petčlanskega sveta pritožbenega sodišča, ki je odločalo o pritožbi na prvostopenjsko sodbo, znašla tudi dva sodnika, ki sta bila pred tem vključena v odločanje o podaljšanju pripora Šariću.

To je po mnenju vrhovnega sodišča sprožilo dvom v nepristranskost omenjenih sodnikov, ki bi se morala izločiti iz postopka.

Pritožbeno sodišče je sicer novembra 2020 Šariću potrdilo 15-letno zaporno kazen, ki mu jo je izreklo Specialno sodišče v Beogradu.

V ločenem postopku pa so konec julija lani na prvostopenjskem sodišču Šarića obsodili na devet let zapora zaradi pranja 20 milijonov evrov, ki naj bi jih zaslužil s prodajo narkotikov. Pritožbeni postopek v tem primeru še poteka.

Vodja slovenske veje Tošić v zaporu, a bo šel vse do ESČP

Domnevni vodja slovenskega dela Šarićeve kriminalne združbe Dragan Tošić je zaradi trgovine s prepovedanimi drogami (preprodali naj bi dve toni kokaina) v zaporu, kjer prestaja 15-letno kazen, nam je povedal njegov odvetnik Janez Koščak.
Po tem, ko je višje sodišče Tošića leta 2019 obsodilo na 15 let zapora, je odvetnik sicer vložil zahtevo za varstvo zakonitosti na vrhovno sodišče, a to pravno sredstvo ne zadrži izvršitve kazni, zato je Tošić moral v zapor. V dveh letih vrhovno sodišče o zahtevi ni odločilo. Koščak pravi, da so opozorili na kup postopkovnih nepravilnosti, ki naj bi jih v preiskavi naredila policija in tožilstvo. Če z zahtevo ne uspejo, sledi še pritožba na ustavno sodišče in tudi evropsko sodišče za človekove pravice, nam je še povedal.
Od ostalih obsojenih nekateri še prestajajo kazen, nekateri pa so jo že prestali. Edini, za katerega sojenje ni končano, je Anes Selman, ki je bil 2012 obsojen na 15 let zapora, a je po izreku sodbe zbežal v Bosno in Hercegovino. Tam je bil nato zaprt zaradi preprodaje marihuane, za naše pravosodne organe pa je bil nedosegljiv. Vmes je naše sodišče razveljavilo kazen in bi mu morali ponovno soditi, a se to za zdaj ni zgodilo.
A.L.

27 preloženih narokov

Srbski spletni portal Nova.rs danes še piše, da je sojenje Šariću in drugim 16 obtoženim pranja denarja zaznamovalo vsaj 27 preloženih narokov. Zaključne besede so zato prelagali več mesecev, začeti bi se morale namreč že septembra 2018. Zagovornike obtoženih so zato zaradi zavlačevanja in oviranja postopka tudi denarno kaznovali. A jih to ni ustavilo, poroča omenjeni portal. Odvetniki se včasih sploh niso pojavili na sojenju. Narok je bil enkrat preložen celo zato, ker je eden od njih postal dedek.

“Pravnomočna sodba za drogo proti Šariću in drugim bi bila lahko osnova za sojenje za pranje denarja, saj bi bil na ta način dokazan izvor denarja,” je za Nova.rs povedal neimenovani vir. “To je razlog, zakaj sodišču in tožilstvu odgovarja, da se s postopkom zavlačuje in da tudi sojenje za pranje denarja teče počasi. Sodišče in tožilstvo se bosta lahko sklicevala na sojenje za tihotapljenje droge, šele ko bo to pravnomočno zaključeno. Lahko bi sicer razsodili že prej, a bo sodba na veliko bolj čvrstih temeljih, če bo imela podlago v pravnomočni obsodbi za tihotapljenje kokaina.”

Na enem od narokov se je zgodilo tudi nekaj precej nevsakdanjega, še poroča portal. Potem ko je Šarić preklical pooblastila svojim petim odvetnikom, mu je sodišče dodelilo zagovornika po službeni dolžnosti. Na naslednjem naroku se je nato znova pojavilo pet odvetnikov, saj je Šarić medtem preklical svojo odločitev, hkrati pa se je pojavil tudi zagovornik po službeni dolžnosti. Šarić je imel tako šest zagovornikov, čeprav zakon določa, da jih je lahko največ pet.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!