Sojenje Sarkozyju v zvezi z Gadafijevimi donacijami se bo pričelo leta 2025

Svet 25. Avg 202315:22 1 komentar
Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy. (Foto: PROFIMEDIA)

Sojenje nekdanjemu francoskemu predsedniku Nicolasu Sarkozyju v zvezi z očitki, da je pred leti prejel denar od zdaj že pokojnega voditelja Libije Moamerja Gadafija, se bo pričelo leta 2025, so danes sporočili tožilci.

Tožilstvo nekdanjega francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja in 12 soobtožencev bremeni prejemanja sredstev iz Libije za nezakonito financiranje predvolilne kampanje.

Sarkozy, ki je bil predsednik Francije med letoma 2007 in 2012, zavrača vse obtožbe. Gre sicer le za enega od številnih pravnih postopkov, ki potekajo proti 68-letnemu politiku.

Sarkozy je bil nepravnomočno že dvakrat obsojen zaradi korupcije in poskusov vplivanja na sodnike. Obtožnica v zvezi s prejemanjem denarja iz tujine za njegovo zmagovalno kampanjo leta 2007 pa je najresnejša doslej, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Preiskavo v zvezi s spornimi donacijami je z objavo dokumenta, ki domnevno prikazuje Gadafijevo strinjanje s plačilom Sarkozyju v višini do 50 milijonov evrov, sprožil francoski spletni portal Mediapart. Voditelja Francije in Libije sta imela sprva presenetljivo tesne stike, dokler ni Pariz leta 2011 prevzel ključne vloge v Natovi vojaški intervenciji v Libiji, v času katere so uporniki zajeli in ubili dolgoletnega voditelja te severnoafriške države.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje