Šojgu posvaril pred uporabo “umazane bombe”

Svet 23. Okt 202218:33 4 komentarji
Sergej Šojgu
Sputnik/Mikhail Klimentyev/via REUTERS

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je v pogovoru z zunanjimi ministri Turčije, Francije in Velike Britanije razmere v Ukrajini opisal kot "nenadzorovano zaostrovanje". Prav tako je dejal, da Moskvo skrbi, da bi Ukrajina lahko uporabila "umazano bombo", ne da bi za to predložil dokaze.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu se je danes po telefonu pogovarjal s turškim, francoskim in britanskim kolegom. Z vsemi tremi je razpravljal o stanju v Ukrajini in sogovornikom izrazil skrb, da bi Ukrajina lahko uporabila t. i. “umazano bombo”, so sporočili z ruskega obrambnega ministrstva.

V kratkem sporočilu za javnost so iz Moskve potrdili, da se je Šojgu s Hulusijem Akarjem, Sebastienom Lecornujem in Benom Wallaceom pogovarjal o stanju v Ukrajini, “ki ima stalno težnjo v smeri nadaljnjega, nenadzorovanega zaostrovanja”.

V vseh pogovorih je opozoril na nevarnost “umazane bombe”, ki je izraz, s katerim se ponavadi označuje konvencionalno orožje, ki nosi jedrski material z namenom ustvarjanja okolja, ki ne dopušča bivanja na okuženem območju. Ruski zunanji minister dokazov za svojo trditev ni predložil, navaja tiskovna agencija Reuters.

Šojgu se je pred tem v petek pogovarjal z ameriškim kolegom Lloydom Austinom. To je bil drugi pogovor med obrambnima ministroma Rusije in ZDA od začetka vojne v Ukrajini.

Ruski obmejni regiji vzpostavljata obrambne črte

Ruska regija Kursk načrtuje vzpostavitev tretje obrambne črte v bližini meje z Ukrajino, je danes sporočil regionalni guverner Roman Starovojt. Kot je pojasnil, želijo na ta način v sodelovanju z ruskim obrambnim ministrstvom preprečiti vdore tujih sil na svoje ozemlje. Postavitev “obrambnih utrdb” je napovedal tudi guverner sosednjega Belgoroda.

Putin sestanek
Putin na sestanku z Valerijem Gerasimovom in Sergejem Šojgujem (Vir: REUTERS)

Po navedbah Starovojta bo nova obrambna črta dokončana 5. novembra, pri čemer je prek Telegrama potrdil, da je na dve dokončani črti že bilo poslano osebje, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Vjačeslav Gladkov, guverner regije Belgorod, ki je doslej največkrat bila tarča ukrajinskih čezmejnih napadov, je svoji spletni objavi o začetku del na meji dodal fotografije, kjer je na cesti videti postavljene betonske ovire v obliki piramide, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V napadih na Belgorod sta bila v soboto po navedbah tamkajšnjih oblasti ubita dva civilista. Po Gladkovih besedah pa je ob ukrajinskem obstreljevanju civilne infrastrukture v ruskem mestu Šebekino skoraj 15.000 ljudi ostalo brez elektrike. Belgorod meji na ukrajinske regije Sumi, Harkov in Lugansk, slednji pa sta od začetka vojne redno prizorišče spopadov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje