Sonda Parker se je prvič dotaknila Sonca

Svet 15. Dec 202109:27 > 10:14 1 komentar
Nasa

Šestdeset let po tem, ko si je Nasa zastavila cilj, in tri leta po izstrelitvi sončne sonde Parker je vesoljsko plovilo postalo prvo, ki se je 'dotaknilo Sonca'. Sonda Parker je uspešno preletela sončevo korono ali zgornjo atmosfero, z namenom vzorčenja delcev in magnetnega polja naše zvezde.

“Dotikanje Sonca s sondo Parker je monumentalen trenutek za sončno znanost in resnično izjemen podvig,” je povedal pomočnik administratorja Nasinega direktorata za znanstvene misije Thomas Zurbuchen. “Ta mejnik nam zagotavlja ne le globlji vpogled v evolucijo Sonca in (njegov) vpliv na naš sončni sistem, ampak vse, kar se naučimo o lastni zvezdi, nas tudi nauči več o zvezdah v preostalem vesolju.”

Z misijo iščejo odgovore o sončnem vetru

Sončno sondo Parker so izstrelili leta 2018, krožila je vse bližje Soncu. Znanstveniki, vključno z astrofizikom, po katerem je sonda poimenovana, Eugeneom Parkerjem, želijo odgovoriti na temeljna vprašanja o sončnem vetru, ki izvira iz Sonca in prenaša energijske delce po sončnem sistemu.

Sončeva korona je veliko bolj vroča od dejanske površine zvezde. Sonda Parker bi lahko zagotovila vpogled v razloge za to. Sončeva korona ima na najbolj vroči točki milijon stopinj kelvina, kar ustreza okoli 999.727 stopinjam Celzija. Površina Sonca pa ima temperaturo 6.000 stopinj kelvina, kar ustreza 5.727 stopinjam Celzija.

Sonda Parker je že razkrila nekatera presenetljiva dejstva o Soncu. Leta 2019 je odkrila magnetne cik-cak strukture v sončnem vetru. Zahvaljujoč tokratnemu uspehu pa znanstveniki sedaj vedo, da to izvira iz sončne površine.

Soncu se bo sonda približala na 6,2 milijona kilometrov

Sončna sonda se bo Soncu v sedmih letih približala 21-krat. Leta 2024 bo od Sonca oddaljena 6,2 milijona kilometrov. Čeprav se to sliši daleč, bo sonda pravzaprav veliko bližje Soncu, kot je od njega oddaljen najbližji planet. Merkur je od Sonca oddaljen 58 milijonov kilometrov.

Instrumente v sondi pred vročino ščitijo ščiti iz ogljikovih kompozitov, debelih okoli 11,5 centimetra. Vzdržati morajo temperaturo okoli 1.371 stopinj Celzija. V notranjosti vesoljskega plovila, kjer so nameščeni instrumenti, pa ostaja pri sobni temperaturi.

Prvi stik s Soncem

Sonda Parker leti tako blizu Sonca, da lahko zaznava razmere v plasti sončeve atmosfere, ki jih nismo mogli še nikoli prej, je povedal znanstvenik na univerzi Johnsa Hopkinsa Nour Raouafi. “V podatkih o magnetnem polju, podatkih sončnega vetra in vizualno v slikah vidimo dokaze o tem, da smo v sončevi koroni. V resnici lahko vidimo, kako vesoljsko plovilo leti skozi koronalne strukture, ki jih je mogoče opazovati med popolnim sončnim mrkom,” je dejal.

Aprila je Parker prvič vstopil v sončno atmosfero. Zgodilo se je na osmem preletu mimo Sonca. Plovilo je zaznalo magnetno polje in delce, ki so značilni za mejo, kjer se sončeva atmosfera konča in se začne sončni veter.

“Popolnoma smo bili prepričani, da bomo prej ali slej naleteli na korono vsaj za kratek čas,” je rekel glavni avtor študije Justin Kasper. “Zelo je razburljivo, da smo to že dosegli,” je dejal.

Med aprilskim preletom je Parker večkrat vstopil in izstopil iz korone. To je raziskovalcem pomagalo razumeti, da meja ni krog okoli Sonca, ampak ima konice in doline. Razumevanje teh značilnosti lahko omogoči primerjavo med sončno aktivnostjo in sončno površino.

sonce
Naval Research Laboratory/Johns Hopkins/Nasa

Med preletom je Parker letel še skozi značilno strukturo, ki se dviga nad površino Sonca in se jo iz Zemlje opazi med sončevimi mrki. Med letom skoznjo je bilo vse mirno kot v središču nevihte. Običajno je Parker med letom skozi sončni veter bombardiran z delci. Nato pa so se delci začeli premikati počasneje, cikcakasta struktura se je zmanjšala.

Paker bo skozi sončevo korono predvidoma naslednjič poletel januarja.

“Navdušena sem nad odkritji, Parker bo v prihodnjih letih večkrat šel skozi korono,” je rekla direktorica oddelka Nasinega oddelka za heliofiziko Nicola Fox. “Priložnosti za nova odkritja so brezmejna.”

Vesoljsko vreme vpliva na satelite, GPS, elektriko, rakete in letala

Parker bo med prihodnjimi preleti Sonca na pravem mestu, piše CNN. Sončni cikel traja 11 let, začel se je decembra 2019 in naj bi vrhunec doživel julija 2025. Takrat bo sončna aktivnost povečana. Razumevanje sončnega cikla je izjemno pomembno. Vesoljsko vreme, kot so sončni izbruhi in izmeti koronalne mase, vplivajo na električno omrežje, satelite, GPS, letalske družbe, rakete in astronavte v vesolju.

Zunanji rob sončeve korone se bo razširil, Parker pa bo več časa preživel med letenjem skozi to skrivnostno atmosfero Sonca. “To je res pomemben predel, v katerega je treba vstopiti. Menimo, da se lahko vključijo vse vrste fizike,” je dejal Kasper.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje