Soros: Spopadi v Ukrajini lahko predstavljajo začetek tretje svetovne vojne

Svet 25. Maj 202210:13 > 11:38 4 komentarji
George Soros
Lisi Niesner/REUTERS

Milijarder George Soros je v Davosu komentiral vojno v Ukrajini. Oboroženi spopadi v tej državi bi lahko predstavljali začetek tretje svetovne vojne, je dejal. Kritičen je bil ne le do Rusije, temveč tudi do Kitajske.

Milijarder George Soros, ki mu madžarski premier Viktor Orbán pogosto pripisuje odgovornost za to, kar naj bi bilo na Madžarskem narobe, je komentiral oborožene spopade v Ukrajini. Kot je dejal, ruska invazija na Ukrajino lahko predstavlja začetek tretje svetovne vojne, zaradi česar je najboljši način za ohranjanje svobodne civilizacije skupna premoč Zahoda nad silami ruskega predsednika Vladimirja Putina.

“Invazija bi lahko bila začetek tretje svetovne vojne in naša civilizacija je morda ne bo preživela,” je 91-letni Soros dejal v Davosu na Svetovnem gospodarskem forumu. Dodal je: “Pod črto je najboljši in morda edini način, da ohranimo naši civilizacijo, ta, da čim prej premagamo Putina.”

Po mnenju Sorosa je Putin, ki sicer vztraja, da “posebna vojaška operacija” v Ukrajini poteka po načrtu, sprevidel, da je bila invazija napaka, in se pripravlja na pogajanja o premirju. A kot je dodal, je prekinitev ognja nemogoče doseči, saj je Putinu nemogoče zaupati. “Bolj kot Putin postaja šibek, bolj postaja nepredvidljiv,” je komentiral. Menil je tudi, da bi lahko Putin ustavil dobavo plina Evropi – za zdaj 40 odstotkov plina, ki ga porabi, uvozi iz te države.

Kako se bo vojna v Ukrajini razpletla, Soros ni želel komentirati. “Ne morem predvideti rezultata, a Ukrajina gotovo ima možnosti v bojih,” je dejal.

Soros pa je bil kritičen ne le do Rusije, temveč tudi do Kitajske. Državi sta po njegovem voditeljici “zaprtih družb”, kjer je posameznik povsem podrejen državi. “Represivni režimi zdaj prevladujejo, odprte družbe pa so napadene,” je dejal. Po njegovem Kitajska in Rusija pomenita “največjo grožnjo odprti družbi”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje