Španija: moški negativen na smrtonosni virus Marburg. Testiranje bodo ponovili

Virus Marburg
PROFIMEDIA

V Španiji so pri moškemu, ki se je nedavno vrnil iz Ekvatorialne Gvineje, opravili test zaradi suma na smrtonosni virus Marburg. Izid testa je bil negativen. V Ekvatorialni Gvineji je zaradi virusa februarja umrlo najmanj devet ljudi, več kot 200 pa jih je bilo v karanteni.

Moški, ki so ga v Španiji v soboto testirali na smrtonosni virus Marburg, je bil negativen, je za Reuters potrdilo špansko zdravstveno ministrstvo.

34-letnika so zdravstvene oblasti v Valencii testirale na podlagi suma, da je virus prinesel s potovanja po Ekvatorialni Gvineji, kjer so zaradi visoko nalezljivega virusa Marburg v karanteno poslali več kot 200 ljudi.

Čeprav je bil negativen, je Španec pristal na nadaljnja testiranja v prihajajočih tednih. Poleg moškega so v bolnišnici preventivno izolirali tudi zdravstvene delavce, ki so ga obravnavali.

V Ekvatorialni Gvineji so oblasti pred kratkim potrdile prvi izbruh virusa Marburg v državi. Za virusom je umrlo najmanj devet ljudi, še 16 pa jih je imelo sumljive simptome. Sosednji državi Gabon in Kamerun sta po izbruhu Marburga okrepili mejni nadzor in na obmejnih regijah uvedli obvezno testiranje.

Kaj je virus Marburg?

Virus Marburg je zelo nevaren patogen, ki povzroča vročino, krvavitve in tudi odpoved organov. Je del tako imenovane družine filovirusov, v katero spada tudi virus ebola, ki je v preteklosti že večkrat pustošil v Afriki.

Naravni gostitelj virusa Marburg so afriški sadni netopirji, živali pa lahko virus prenesejo tudi na ljudi. Virus se nato s človeka na človeka prenaša preko krvi ali drugih telesnih tekočin.

Inkubacijska doba virusa traja od dva do 21 dni, prvi simptomi pa so podobni simptomom drugih tropskih vročinskih bolezni, kot so ebola, malarija in tifus, zato je pravo okužbo težko določiti. Po podatkih WHO pa se stopnja smrtnosti pri potrjenih primerih giba med 24 in 88 odstotkov, odvisno od različice virusa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.