Španski premier po korupcijskih obtožbah proti njegovi ženi razmišlja o odstopu

Svet 24. Apr 202420:52 2 komentarja
Pedro Sanchez
Foto: PROFIMEDIA

Po današnjem sporočilu madridskega sodišča, da zaradi suma korupcije preiskuje njegovo ženo, je španski premier Pedro Sanchez napovedal, da se do ponedeljka umika iz javnosti. V tem času naj bi razmislil o prihodnosti na premierskem položaju.

Španski premier Pedro Sanchez je danes sporočil, da se do prihodnjega tedna začasno umika iz javnosti in prekinja opravljanje javnih nalog. Odločitev je sprejel po tem, ko je sodišče zaradi suma korupcije začelo preiskavo proti njegovi ženi. Kot je zapisal na družbenem omrežju X, mora nujno razmisliti ali naj še naprej vodi vlado, ali pa naj se tej funkciji odpove.

Ob tem je napovedal, da bo sicer nadaljeval redno delo, vendar za nekaj dni odpovedal vse svoje javne obveznosti, da bi si vzel čas za razmislek o poti, ki jo bo ubral v prihodnje. Kot poroča tiskovna agencija Reuters, bo svojo odločitev medijem naznanil v ponedeljek. Sanchez je svoj tretji mandat na čelu španske vlade začel novembra lani.

Sodišče v Madridu je danes sporočilo, da je proti Sanchezovi soprogi Begoni Gomez sprožilo preiskavo zaradi suma korupcije pri njenem poslovanju in domnevnega trgovanja z vplivom. Španski portal El Confidencial je pred tem poročal, da je Gomez tarča preiskave zaradi njenih povezav z več zasebnimi podjetji, ki so prejela državna sredstva oziroma so bila izbrana na razpisih za javna naročila.

Preiskava naj bi bila med drugim osredotočena na njene povezave s špansko turistično skupino Globalia, ki ima v lasti letalsko družbo Air Europa. Gomez se je namreč po poročanju portala dvakrat sestala z Javierjem Hidalgom, tedanjim izvršnim direktorjem Globalie, v času, ko se je Air Europa pogajala z vlado glede obsežne finančne pomoči po upadu letalskega prometa zaradi covida-19.

Pedro Sanchez in Begona Gomez
Pedro Sanchez z ženo Begono Gomez (Foto: PROFIMEDIA)

Gomez je takrat vodila IE Africa Center, fundacijo povezano z madridsko poslovno šolo Instituto de Empresa. Kot poroča El Confidencial, je fundacija podpisala sponzorsko pogodbo z Globalio za leto 2020. Novembra istega leta pa je Sanchezova vlada družbi Air Europa iz sklada za reševanje podjetij po covidu-19 odobrila 475 milijonov evrov pomoči.

Preiskava proti Gomez se je začela 16. aprila na podlagi pritožbe protikorupcijske skupine Manos Limpias, je pojasnilo sodišče, ki pa dodatnih podrobnosti glede primera ni podalo, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje