Španski premier Sanchez bo pričal v preiskavi ženinih poslov

Svet 24. Jul 202414:52 0 komentarjev
Begona Gomez in Pedro Sanchez
Foto: PROFIMEDIA

Konec meseca bo španski premier Pedro Sanchez pričal v predhodni preiskavi korupcije v zvezi s posli njegove žene Begone Gomez. Premier je privolil, da bo izjave podal v pisni obliki, kar španska zakonodaja dopušča.

Španski premier Pedro Sanchez je privolil v pričanje v predhodni preiskavi korupcije v zvezi s posli svoje soproge Begone Gomez, vendar bo to storil pisno, je po poročanju francoske tiskovne agencij AFP razvidno iz sodne dokumentacije, ki jo je danes predložilo sodišče. Sodnik Juan Carlos Peinado, ki vodi preiskavo, je napovedal, da bo Sancheza zaslišal 30. julija v njegovi uradni rezidenci.

Sanchez je v sodni dokumentaciji, katere kopijo je pridobila AFP, poudaril, da je pripravljen sodelovati s pravosodno upravo ob strogem upoštevanju okvira, ki ga določa španska ustava. “Zaradi mojega položaja predsednika vlade bo morala biti moja izjava podana v pisni obliki, kar dopušča španska zakonodaja,” je dodal. Zapisal je še, da je kot predsednik vlade dolžan spoštovati zakonodajo in ohraniti pravilno delovanje institucije, ki jo zastopa.

Preiskava proti premierjevi soprogi se je začela sredi aprila zaradi suma korupcije in domnevnega trgovanja z vplivom na podlagi obtožbe protikorupcijske nevladne organizacije Manos Limpias, ki je povezana s skrajno desnico. Skupina, ki je v preteklosti neuspešno tožila že vrsto politikov, je nato priznala, da je tožba proti Begoni Gomez temeljila samo na medijskih prispevkih.

Gomez se je na zaslišanju na sodišču v Madridu prejšnji teden sklicevala na pravico do molka in po nekaj minutah odšla, ne da bi podala izjavo. Njen odvetnik Antonio Camacho je ob odhodu dejal, da v tej fazi “ni več razloga za obstoj tega sodnega procesa” in poudaril, da dosedanje preiskave “niso prinesle nobenih rezultatov”. Ob tem je kritiziral tudi sodnika Peinada in dejal, da ne razume, zakaj nadaljuje preiskavo.

Sanchez je očitke na račun soproge že večkrat zavrnil kot del obrekovalne kampanje, katere cilj je spodkopati njegovo vlado.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!