Sploh ni vedela, da je noseča, nato pa rodila v Paklenici

Svet 30. Jul 202309:23 1 komentar
pohodnica rodila v hrvaškem narodnem parku
HGSS/Facebook

Zadnjo julijsko soboto leta 2023 si bodo v hrvaškem Nacionalnem parku Paklenica, ki leži na pobočju gorovja Velebit, zapomnili po prav posebnem dogodku. Popoldne je namreč tam na svet prijokala deklica. Rodila jo je tuja državljanka, ki je po poročanju Hrvaške gorske reševalne službe rodila na stranišču tamkajšnje restavracije, pri tem pa naj sploh ne bi vedela, da je noseča.

Zgodba, kakšne hrvaški gorški reševalci še niso doživeli.

V soboto ob 14:51 so dežurni reševalci prejeli obvestilo o porodu v Nacionalnem parku Paklenica, natančneje v tamkajšnji restavraciji Lugarnica, ki leži na glavni planinski poti do kanjona Velike Paklenice. Ali je bila porodnica tam, kjer je bila na pohodniškem izletu ali iz kakšnega drugega razloga, še ni jasno.

A še preden je ekipa reševalcev prispela na prizorišče, je tujka na stranišču že rodila, pri porodu pa ji je pomagalo osebje narodnega parka.

Gorski reševalci so zgodbo o rojstvu deklice v nenavadnih okoliščinah delili na svojem Facebook profilu. Zapisali so, da so po porodu novopečeno mamico in dojenčico pomagali predati ekipi nujne zdravniške pomoči in da je celotno akcijo oteževal slab telefonski signal. Pri tem so posebej izpostavili “izjemno sodelovanje” z zaposlenimi v narodnem parku.

V zdravniški ekipi tudi ginekologinja

Direktorica parka Paklenica Natalija Andačić je po porodu povedala, da tujka naj ne bi vedela, da je noseča. Pojasnil, kako je to mogoče, pa za zdaj ni. Ob tem je za hrvaški portal Index.hr razkrila še nekaj podrobnosti sobotne edinstvene reševalne akcije.

Gorski reševalci, ki so bili na kraju dogajanja pred rešilnim avtomobilom, so mamo in dojenčico prepeljali do glavne ceste, ki je od restavracije Lugarnica oddaljena približno štiri kilometre. Nato ju je rešilec odpeljal v bolnišnico. “Tako mama kot otrok sta v redu,” je dejala.

Za hrvaški RTL je svoje doživljanje te nenavadne izkušnje delila tudi anesteziologinja Anela Ušanović, ki je kmalu po rojstvu prišla na teren. Povedala je, da je bil sobotni poseg seveda daleč od rutinskega. “Ko smo prispeli, je bil porod v zaključni fazi. Porodnica je rodila sama na stranišču v Lugarnici. Prispeli smo z vso medicinsko opremo in začeli z oskrbo”. Tako direktorica narodnega parka Andačić kot anesteziologinja Ušanović menita, da so imeli vsi udeleženi srečo, da je bila v ekipi tudi ginekologinja.

Za ginekologinjo Doro Perinčić je bil dogodek zelo čustven, je povedala. V čustvenem šoku pa je bila po besedah Marka Rakovca, enega izmed dežurnih reševalcev gorske reševalne službe, tudi porodnica.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje