Spopadi na Bližnjem vzhodu: kaj se dogaja?

Svet 25. Sep 202411:14 0 komentarjev
Foto: Aziz Taher/REUTERS

Izrael je prejšnji teden začel napadati Hezbolah in s tem Libanon. A kakšno je ozadje spopadov? Odgovarjamo na pomembna vprašanja v povezavi z boji na Bližnjem vzhodu. 

Kaj se trenutno dogaja?

Napadi na Hezbolah v Libanonu so nadaljevanje že skoraj leto dni trajajoče vojne v Gazi. Ta se je začela z napadi Hamasa 7. oktobra lani. Po podatkih palestinskega ministrstva je bilo od začetka vojne v Gazi ubitih več kot 41.000 ljudi, še 95.000 je ranjenih.

Do zdaj je med šiitskim gibanjem Hezbolah v Libanonu in Izraelom potekalo občasno obstreljevanje. Izraelski obrambni minister Joav Galant pa je prejšnji teden dejal, da je čas za diplomacijo s Hezbolahom minil in da bodo izraelske obrambne sile (IDF) fokus z Gaze preusmerile na Libanon.

Sprva so članom gibanja prejšnji teden eksplodirali pozivniki, dan za tem voki-tokiji, nato pa je Izrael začel zračno obstreljevanje.

Koga napada Izrael?

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v preteklih dneh dejal, da napadi niso usmerjeni proti Libanoncem, temveč proti Hezbolahu. Kljub temu je v napadih umrlo tudi civilno prebivalstvo, v izraelskih bombardiranjih 50 otrok. Skupno število smrtnih žrtev je preseglo 550.

Napadi so med civilnim prebivalstvom povzročili paniko. Mnogi prebivalci bežijo z juga Libanona, saj je pritisk Izraela na zgoščena mesta vse večji. Izraelska vojska namreč trdi, da je “prisiljena” ciljati na gosto poseljena območja, kot je Bejrut, saj naj bi Hezbolah civiliste uporabljal kot ščit in med ljudi nameščal orožje.

Kaj je Hezbolah?

Hezbolah, kar v dobesednem prevodu pomeni “božja stranka”, je oborožena in politična skupina iz Libanona. Ustanovljena je bila leta 1982 zaradi izraelske okupacije južnega Libanona, podpira pa jo Iran. Nastala je iz oboroženih skupin, ki jih je ustanovila iranska islamska revolucionarna garda po izraelski invaziji na Libanon 6. junija leta 1982. Invazija je imenovana tudi prva libanonska vojna. Na čelu gibanja je že od leta 1992 Hasan Nasrala.

Hezbolah in Hamas delujeta ločeno, a se vojaško podpirata. Tudi zaradi tega je ob začetku vojne med Izraelom in Hamasom Hezbolah začel napadati Izrael.

Več o tem si preberite v članku Kaj je Hezbolah in zakaj podpira Hamas v boju proti Izraelu?

Foto: Aziz Taher/REUTERS

Kaj ima Libanon z vojno med Izraelom in Hamasom?

Libanon je država z okoli 5,3 milijona prebivalcev, ki na jugu meji z Izraelom. Državi sta bili v preteklosti že več vojnah, nazadnje leta 2006, ko so prav tako potekali boji med Hezbolahom in Izraelom.

Po podatkih Agencije Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem na Bližnjem vzhodu (UNRWA) v Libanonu trenutno živi med 200.000 in 250.000 palestinskih pribežnikov.

Kakšne so možnosti, da se v vojno vključi Iran?

Hezbolah, kot rečeno, podpira Iran. Ta je aprila z brezpilotnimi letalniki že napadel Izrael. Med državama je tudi za tem potekala izmenjava ognja. A Iran zdaj grozi, da bi se lahko intenzivneje vpletel v vojno, če Izrael ne bo prenehal napadati Hezbolaha.

Foto: Aziz Taher/REUTERS

Zakaj je to grožnja za celotno regijo?

Iran grozi s pospešenim plemenitenjem urana, s pomočjo katerega ustvarja jedrsko orožje. Pred dnevi je na vojaški paradi ob obletnici vojne z Irakom predstavil novo balistično raketo in drugo orožje.

Zahod sicer obtožuje Iran, da Rusiji dobavlja brezpilotna letala in rakete za vojno v Ukrajino. Več zahodnih držav je ta mesec zaradi pošiljanja balističnih raket Rusiji proti Iranu sprejelo nove sankcije. V zraku tako visi grožnja, da bi se v vojno na Bližnjem vzhodu resneje vpletel tudi Iran.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!