Iran je sprožil napad na Izrael, svet v veliki negotovosti

Svet 13. Apr 202417:47 > 14. Apr 2024 00:09 1 komentar
Iranski dron šahed
Iranski dron šahed. Fotografija je bila posneta v času iranskih vojaških vaj avgusta leta 2022. (Foto: PROFIMEDIA)

Predstavnik izraelske vojske je sporočil, da je Iran proti Izraelu poslal več brezpilotnih letalnikov. Do Izraela naj bi prispeli v nekaj urah. Okoli polnoči po našem času naj bi proti Izraelu poletela tudi prva pošiljka balističnih raket, poroča CNN. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je glede eskalacije dejal, da je država pripravljena na kakršen koli scenarij, tudi direktni napad. Na pomoč Izraelu bi lahko priskočili ameriški lovci, ki so nastanjeni v regiji, poroča The Spectator Index.

Predstavnik izraelske vojske Daniel Hagari je zvečer sporočil, da je Iran proti Izraelu poslal več brezpilotnih letalnikov. Ob tem je dodal, da se je država na prihajajoč napad dobro pripravila. Po podatkih izraelske vojske naj bi Iran proti zahodu poslal več kot 100 dronov z eksplozivom. Izstrelitev je potrdil tudi Iran.

Okoli polnoči po našem času naj bi Iran proti Izraelu izstrelil tudi prvo pošiljko balističnih raket, poročanje iranskega državnega medija povzemata CNN in The Times of Israel. Iran kot razlog za napad navaja “izraelski zločin”.

Tiskovni predstavnik izraelske vojske Hagari je pojasnil, da bodo iranski brezpilotni letalniki do Izraela potovali več ur, ob njihovem morebitnem vstopu v izraelski zračni prostor pa se bodo oglasile sirene za splošno nevarnost. Če izraelske sile dronov ne bodo prestregle v zraku, naj bi Izrael dosegli okoli 2. ure po lokalnem času. The Times of Israel neuradno poroča, da naj bi droni proti državi leteli čez Irak, izraelska televizija pa, da naj bi izraelska vojska nekdaj dronov že sestrelila, ko so ti leteli čez Jordanijo oziroma Sirijo.

The Spectator Index poroča, da bi pri sestrelitvi iranskih dronov, še preden ti dosežejo Izrael, lahko pomagale tudi ameriške vojaške sile z zavezniki, ki so nastanjene v regiji.

“Poskušali bomo preprečiti, da bi dosegli naše ozemlje,” je že pred tem napovedal izraelski tiskovni predstavnik. V preteklih dneh je izraelska vojska ocenjevala, da bi bil lahko iranski napad usmerjen v vojaške in vladne cilje. Gre za prvi napad Irana na Izrael z iranskega ozemlja v zgodovini.

Tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu je v nagovoru državljanom zagotovil, da je vojska pripravljena na kakršen koli scenarij, tudi direktni napad. “Branili se bomo pred vsako grožnjo in to odločno.” Sklical je izredno zasedanje vojnega kabineta, so nekoliko zatem sporočili iz njegovega urada.

Poveljstvo izraelskih sil je zaradi pričakovane eskalacije že popoldan napovedalo stanje polne pripravljenosti. To pomeni, da bodo v državi zaprte vse šole in izobraževalne ustanove, ponekod pa tudi omejena zborovanja z več kot 1.000 udeleženci. Stanje pripravljenosti bo veljalo od sobote od 23. ure do ponedeljka do 23. ure po lokalnem času.

Nad Izraelom pripravljenih več deset bojnih letal, sosednje države zapirajo zračni prostor

V zraku aktualne razmere nad državo nadzoruje več deset izraelskih bojnih letal, je dejal izraelski vojaški tiskovni predstavnik Daniel Hagari.

Izraelski obrambni minister Joav Galant je glede stanja povedal, da je vojska v zadnjih nekaj dneh okrepila ofenzivne in defenzivne sile. “Odločeni smo, da na vsak način zaščitimo izraelske državljane,” je dodal in poudaril, da morajo Izraelci za svojo varnost upoštevati napotke vojske, piše Sky News.

Pri okrepitvi vojske naj bi jim pomagale zavezniške države, med katerimi je Galant omenil ZDA. “Okrepili smo kopenske, zračne, pomorske in obveščevalne aktivnosti.”

Jordanija se je zaradi napetega stanja odločila, da bo začasno zaprla zračni prostor. Državni mediji poročajo, da zapora velja za vsa prihajajoča, odhajajoča in tranzitna letala. Po novici, da proti Iranu letijo droni, sta se za zaprtje zračnega prostora odločila tudi Irak in Libanon, poroča CNN. Zračni prostor je okoli polnoči po lokalnem času nato zaprl še Izrael.

Iz sveta se vrstijo ocene, da bo izraelski odziv na napad Irana oster. Podobno je v izjavi za N1 poudarila tudi zunanja ministrica Tanja Fajon. Iran ob sklepanjih glede povračilnega udarca Izraela že opozarja, da bo napadel vsako državo, ki bo z odprtjem zračnega prostora Izraelu omogočila napad na Iran, poroča CNN.

Biden: Naša podpora Izraelu je neomajna

Ameriški predsednik Joe Biden je zaradi zaostritve razmer skrajšal obisk v Delawaru in se vrnil v Washington na nujne posvete o dogajanju na Bližnjem vzhodu, so sporočili iz Bele hiše. Na sporedu je tudi posvetovanje z ekipo za nacionalno varnost.

Po novici o izstrelitvi iranskih dronov je ameriškim medijem povedal, da je podpora ZDA varnosti Izraela neomajna. ” Združene države bodo stale ob strani Izraelcem in podpirale njihovo obrambo pred grožnjami iz Irana.”

ZDA imajo na Bližnjem vzhodu tudi svoje vojaške enote, denimo v Rdečem morju, ki bi lahko pomagale  pri prestreganju iranskih dronov, preden ti priletijo do ciljev v Izraelu. Novinarji, ki so v Izraelu, medtem poročajo, da v državi vlada velika negotovost, saj nihče zares ne ve, kako bo napad videti in ali bo terjal tudi žrtve med civilisti

Joe Biden
Joe Biden (Foto: Bonnie Cash/REUTERS)

Čez dan naj bi Iran že zasegel tovorno ladjo, povezano z Izraelom

Danes naj bi iranska revolucionarna garda (IRGC) zasegla kontejnersko ladjo, ki je domnevno povezana z Izraelom, poroča CNN. Na ladji je bila po neuradnih informacijah 25-članska posadka.

Iranska mornarica naj bi ladjo zasegla s helikoptersko operacijo, medtem ko je plula v bližini Hormuške ožine v Perzijskem zalivu.

Gre za ladjo MSC Aries, ki pluje pod portugalsko zastavo, je kasneje iranska tiskovna agencija. Zdaj naj bi ladjo “usmerili nazaj v iranske vode” in jo zasidrali ob njihovi obali. Po navedbah iranskih medijev plovilo upravlja podjetje Zodiac Maritime, ki je povezano z izraelskim poslovnežem Eyalom Oferjem.

Izraelski zunanji minister Israel Katz je po dogodku pozval Evropsko unijo in druge države, naj razglasijo iransko revolucionarno gardo za teroristično organizacijo, poroča AFP. ZDA so pozvale Iran, naj ladjo nemudoma izpusti skupaj s posadko.

Razmere so se zaostrile po napadu na iranski konzulat

Razmere med Iranom in Izraelom so se zaostrile po nedavnem napadu Izraela na iranski konzulat v Siriji. Po njem je Iranski predsednik dejal, da bo sledil povračilni ukrep. V napadu je umrlo več pomembnih iranskih uradnikov.

Iz ZDA in evropskih držav se zadnja dva dni vrsti vse več opozoril pred eskalacijo razmer. Ameriški predsednik Biden je včeraj opozoril, da “prej ali slej” pričakuje napad Irana na Izrael. Zaradi negotovih razmer vse več držav poziva državljane, naj ne potujejo v Iran. Tudi letalske družbe ukinjajo in preusmerjajo lete.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje