Sprti strani v Sudanu sklenili dogovor o dobavi humanitarne pomoči

Svet 23. Avg 202419:26 1 komentar
sudan
Foto: PROFIMEDIA

Sudanska vojska in paravojaške Sile za hitro podporo (RSF), med katerimi od aprila lani potekajo spopadi, sta se dogovorili, da bosta zagotovili varno dobavo humanitarne pomoči v Sudan po dveh ključnih poteh, so danes sporočile države, ki v Švici sodelujejo na pogovorih o prekinitvi ognja v Sudanu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Pridobili smo jamstva obeh strani, da bosta zagotovili varen in neoviran dostop humanitarne pomoči prek dveh ključnih prometnic – zahodnega mejnega prehoda v Darfurju in ceste Dabah z dostopom prek severa in zahoda iz Port Sudana. Tovornjaki s pomočjo so na poti,” je sporočila skupina Alps, ki jo tvorijo Švica, Savdska Arabija, Egipt, Združeni arabski emirati, Afriška unija in ZN.

“Te poti morajo ostati odprte in varne, da bomo lahko v Darfur dostavili pomoč in začeli preprečevati lakoto. Hrane in lakote ne smemo uporabljati kot orožje,” je še opozorila skupina.

Prav tako je obe strani pozvala, naj svojim borcem odredijo, da se vzdržijo nasilja nad ženskami in otroki, izkoriščanja lakote ter oviranja humanitarnih operacij. Skupina je o tem že prejela zavezo od RSF.

sudan
Foto: PROFIMEDIA

Spopadi med vojsko in RSF so po večmesečnih napetostih med poveljnikom vojske Abdelom Fatahom Al Burhanom in njegovim nekdanjim namestnikom ter vodjo RSF Mohamedom Hamdanom Dagalom izbruhnili aprila lani. Odtlej so zahtevali na desetine tisoče življenj, po nekaterih ocenah tudi več kot 100.000, in sprožili eno najhujših humanitarnih kriz na svetu.

Zaradi sovražnosti je moral vsak peti prebivalec 50-milijonske države zapustiti svoj dom, več kot polovica prebivalstva pa se sooča z akutno negotovostjo preskrbe s hrano.

V Švici so se sredi avgusta začela pogajanja o prekinitvi ognja v Sudanu. Na njih sodeluje delegacija RSF, vojska pa z obliko pogovorov ni bila zadovoljna in se jih tudi ne udeležuje.

“Čeprav smo bili v dosledni komunikaciji s sudansko vojsko, obžalujemo njeno odločitev, da se ne udeleži srečanja, in menimo, da je to omejilo našo zmožnost doseči večji napredek pri ključnih vprašanjih, zlasti pri prekinitvi sovražnosti. Skupina Alps ostaja odprta za obe strani, da se pridružita prihodnjim krogom pogovorov za lajšanje trpljenja Sudancev,” je še dodala skupina.

sudan
Foto: PROFIMEDIA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje