Hudi spopadi v sudanski prestolnici: znameniti nebotičnik v plamenih

Svet 18. Sep 202308:01 0 komentarjev
Nebotičnik GNPOC v plamenih
PROFIMEDIA

V Kartumu, sudanski prestolnici, je zagorelo več stavb po hudih spopadih med vojsko in paravojaškimi silami RSF, med drugim znameniti nebotičnik naftne družbe Greater Nile Petroleum Oil Company. Bolnišnice v Kartumu in regiji Darfur so nehale delovati, prebivalci prestolnice pa so spopade preteklega konca tedna opisali kot najhujše doslej.

Posnetki, ki so v nedeljo zakrožili po družbenih omrežjih, prikazujejo za Sudan ikonični nebotičnik GNPOC (Greater Nile Petroleum Oil Company) v plamenih.

Gradnja 18-nadstropne zgradbe je bila končana leta 2010, stoji pa v Kartumu ob reki Nil.

“To je resnično boleče,” je v objavi na družbenem omrežju X, pred tem znanem kot Twitter, zapisala Tagreed Abdin, arhitektka stavbe. Abdin je dodala, da je stavba zaznamovala panoramo mesta in obžalovala njeno “nesmiselno uničenje”.

Za zdaj še ni jasno, kaj je povzročilo požar v stožcu podobni zgradbi, ki ima stekleno pročelje, poroča BBC. Poročil o poškodovanih ali mrtvih ni bilo.

Nasilje v Sudanu se je začelo 15. aprila zaradi boja za oblast med voditelji sudanske vojske in paravojaških Sil za hitro podporo (RSF).

Organizacija Sudan War Monitor, ki spremlja konflikt, je sporočila, da so sile RSF v soboto napadle območja, ki so pod nadzorom vojske, med drugim tudi pisarniško stavbo ministrstva za pravosodje. Zaradi napada naj bi zagorelo več vladnih stavb.

Napadi na prostore pod nadzorom vojske so se nadaljevali tudi v nedeljo, so za tiskovno agencijo AFP povedale priče. 44-letna Naval Mohamed, ki živi vsaj tri kilometre od spopadov v prestolnici, je povedala, da so se vrata in okna njene hiše tresli od eksplozij. Bitke pretekli konec tedna je opisala kot “najhujše od začetka vojne”.

Spopadi v Kartumu Spopadi v Kartumu
PROFIMEDIA
Spopadi v Kartumu Spopadi v Kartumu
PROFIMEDIA
Spopadi v Kartumu Spopadi v Kartumu
PROFIMEDIA

Zdravstvene oblasti so v nedeljo sporočile, da so vse glavne bolnišnice v Kartumu in regiji Darfur prenehale delovati.

RSF se bori za prevzem nadzora nad prestolnico, medtem ko so vojaški zračni napadi namenjeni oslabitvi položajev paravojaških sil.

V spopadu je bilo doslej ubitih približno 7.500 ljudi, več kot pet milijonov pa razseljenih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!