Srbska vlada Riu Tintu omogočila ponovni zagon projekta pridobivanja litija

Svet 17. Jul 202412:54 0 komentarjev
jadar naslovna
Foto: PROFIMEDIA

Odločitev vlade, da obnovi prostorski načrt za rudnik na območju Jadarja, še ne pomeni odobritve gradnje rudnika, je danes za srbsko tiskovno agencijo Tanjug poudaril srbski premier Miloš Vučević. Obenem je potrdil navedbe, da v Beograd v petek verjetno prihaja nemški kancler Olaf Scholz, čigar obisk povezujejo prav s projektom pridobivanja litija.

Srbska vlada je v torek sprejela uredbo, ki avstralskemu rudarskemu velikanu Rio Tinto omogoča ponovni zagon projekta pridobivanja litija na zahodu države.

V Srbiji so po odkritju velikih količin litija na območju mesta Loznica v dolini reke Jadar tam načrtovali gradnjo rudnika. Gre za strateško dragoceno kovino, ki je bistvenega pomena za proizvodnjo baterij za električna vozila, rudnik pa bi predstavljal enega največjih novih projektov na področju pridobivanja litija na svetu.

Rio Tinto je bil v projekt pripravljen vložiti 2,4 milijarde dolarjev, a so mu ostro nasprotovali okoljevarstveniki in del civilne družbe. Posledično je srbska vlada v začetku leta 2022 razveljavila sprejeti prostorski načrt za rudnik in projekt ustavila.

Projekt pridobivanja litija v Srbiji šele v začetni fazi

Srbsko ustavno sodišče je minuli teden presodilo, da vlada uredbe ni sprejela v skladu z ustavo, ta pa je nato že v torek sprejela uredbo, s katero “izvaja ukrepe za vzpostavitev pravnega reda v stanje, kakršno je bilo pred sprejetjem uredbe”, in tako obnovila prostorski načrt.

Vučević je danes za Tanjug dejal, da je projekt v začetni fazi in da uredba vlade ne govori o rudniku. Izpostavil je tudi, da prostorski načrt za posebne namene ne prejudicira izdajanja rudarskih, gradbenih ali okoljevarstvenih dovoljenj.

Nasprotniki projekta, ki so proti njemu protestirali tudi v minulih tednih, trdijo, da je projekt pridobivanja litija škodljiv za zdravje ljudi in okolje, proteste je podprlo tudi več opozicijskih strank in državljanskih gibanj.

Rudarski velikan je nedavno opravil študijo o vplivih na okolje, s katero naj bi odpravil pomisleke. Ministrica za okolje Irena Vujović je pojasnila, da te študije še niso prejeli.

Minister za notranje zadeve Ivica Dačić pa je v pričakovanju novih protestov medtem opozoril, da država ne bo dovolila neredov.

Rudnik v Jadarju bi po ocenah družbe sicer lahko proizvedel 58.000 ton litija letno, kar bi zadostovalo za 1,1 milijona vozil oz. za 17 odstotkov evropske proizvodnje električnih vozil.

rio tinto, jadar, litij
Protesti proti Rio Tinto v srbskem Jadarju (Foto: PROFIMEDIA)

Litij razlog za Scholzev obisk Srbije

Litij naj bi bil po pisanju medijev tudi glavni razlog petkovega obiska Olafa Scholza v Srbiji. Kot je v torek pisal bruseljski portal Politico, se bo nemški kancler v Beogradu predvidoma udeležil podpisa sporazuma o sodelovanju med EU in Srbijo na področju uvoza mineralov, vključno z litijem, ki so ključni za digitalni in zeleni prehod EU.

Vučević je danes izjavil, da bo Scholz verjetno prišel v Beograd, a da ta informacija še ni uradno potrjena.

Po pisanju Politica bo pri podpisu navzoč tudi podpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič, o tem pa naj bi razmišljala tudi Ursula von der Leyen, kar pa še ni gotovo, saj bo Evropski parlament dan prej glasoval o njenem vnovičnem imenovanju za predsednico Evropske komisije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!