Protesti v Srbiji tokrat minili mirno, le nekaj manjših incidentov

Svet 11. Dec 202116:38 > 16:53 0 komentarjev
protesti srbija
N1

Kljub temu, da je srbski parlament včeraj soglasno potrdil spremembe zakona o referendumu in sprejel zahteve okoljevarstvenikov, ki so minuli dve soboti organizirali množične prometne blokade po državi, so se protestniki danes vnovič podali na ulice. Tokratni protesti in blokade večjih cest v Srbiji pa so v primerjavi s preteklimi sobotami minili mirno.

Protestniki so z blokadami večjih prometnih cest začeli okoli druge ure, kot so napovedali, v primerjavi z minulimi sobotami, ko se je na srbskih ulicah zbralo več deset tisoč protestnikov, pa se je tokrat v znak nasprotovanju zakonu o referendumu podalo manj ljudi. Protestniki so blokirali ulice v Beogradu, Novem Pazaru, Novem Sadu, Nišu, Šapcu in Preljini.

Kot je poročala novinarka N1 Srbija, ki je bila na terenu v Nišu, je nekaj sto okoljevarstvenih aktivistov blokiralo cesto Evropa in Patrijarha Pavla. Po dobri uri blokade pa so se protestniki sprehodili do Mosta svobode. Za dobro uro pa so protestniki blokirali tudi avtocesto pri mostu Gazela v Beogradu.

Tokratni protesti so minili mirno, je pa prišlo do nekaj incidentov, predvsem zaradi nestrpnih voznikov, saj so protestniki z blokadami ovirali promet. Voznik osebnega vozila je tako poskušal prebiti skupino več deset protestnikov ter pri tem zadel eno osebo. Zbrani so nato njegovo vozilo zbrcali, ga udarjali s transparenti ter mu pri tem razbili stekla.

N1

Protestnike spremljala policija v civilu

Novinar N1 Srbija, ki je dogajanje prav tako spremljal v Nišu, je pojasnil, da so se med okoljevarstvene protestnike pomešali tudi nasprotniki vladnih ukrepov za zajezitev koronavirusa. “Vidim transparente, ki nasprotujejo covid potrdilu in transparente, s katerimi protestniki oporekajo gradnji v Šapcu,” je dejal novinar in dodal, da je na začetku blokade prometa nekaj vozil vseeno poskušalo zaobiti protestniki, a ti niso popustili. Umaknili so se le dvema kamionoma.

Protestnike je spremljala policija v civilni opravi, uniformiranih policistov pa na samem kraju ni bilo videti. Protesti so minili mirno ter v veselem vzdušju z glasbo, je še sporočil novinar N1 Srbija, ki je dogajanje spremljal od blizu.

Srbski parlament je sicer včeraj soglasno potrdil spremembe zakona o referendumu in sprejel zahteve okoljevarstvenikov, ki so minuli dve soboti organizirali množične prometne blokade po državi.

protesti v srbiji
N1

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!