Srbska vojska zaradi situacije na Kosovu v stanju pripravljenosti

Svet 01. Nov 202217:01 > 17:11 2 komentarja
vojska, srbija
Srbska vojska med izvajanjem taktične vojaške vaje leta 2020 (Vir: Profimedia)

Kosovska policija je danes že izdala prve opomine lastnikom vozil, ki na svojih avtomobilih še niso spremenili registracije iz srbske v kosovsko. Srbski minister za obrambo pa je danes dejal, da je srbska vojska – po navodilu predsednika Aleksandra Vučića – zaradi situacije na Kosovu v stanju pripravljenosti.

Napetosti med Srbijo in Kosovom se v zadnjih dneh spet stopnjujejo. Srbi na severu Kosova nasprotujejo odločitvi Prištine, v skladu s katero morajo lastniki vozil s srbskimi registrskimi oznakami na Kosovu te zamenjati z oznakami Kosova. Gre za ukrep kosovske vlade, ki je usmerjen v srbsko skupnost na Kosovu, ki še vedno skoraj izključno koristi registrske tablice Srbije, ki ne priznava neodvisnega Kosova.

Kosovska vlada je sicer pred dnevi podaljšala končni rok za preregistracijo vozil. Med 1. in 21. novembrom bodo tako vozniki, ki ne bodo preregistrirali vozil, prejeli zgolj opomin. Med 21. novembrom in 21. januarjem bodo organi kršiteljem izdali denarne kazni v višini vsaj 150 evrov. Po 21. aprilu bo dovoljena izključno raba tablic Republike Kosovo, vozila s starimi srbskimi tablicami bodo po tem datumu izločili iz prometa.

Na Kosovu prvi opomini zaradi srbskih tablic

Kosovska policija je tako v noči s ponedeljka na torek že vročila prve opomine lastnikom vozil, ki niso preregistrirali svojih vozil. Ni znano, koliko opominov so pristojni doslej izrekli, a stanje je po poročanju ekipe N1 Srbija na Kosovu mirno.

V opozorilih, ki so jih kosovske oblasti voznikom začele izdajati s torkom, je poudarjeno, da je vstop v državo in premikanje po njej s srbskimi tablicami prepovedan. Kršiteljem pristojni svetujejo, da se zglasijo na centru za registracijo vozil, kjer jim bodo izdali tablice Republike Kosovo. Točno število vozil z nezakonitimi tablicami ni znano, a bi jih naj bilo glede na nekatera prejšnja poročanja okrog deset tisoč.

Kosovo
PROFIMEDIA

Srbska vojska v pripravljenosti

Srbski minister za obrambo Miloš Vučević pa je danes sporočil, da je srbska vojska – po navodilu predsednika Aleksandra Vučića – zaradi situacije na Kosovu v stanju pripravljenosti. Obrambni minister je med gostovanjem na televiziji Hepi dejal, da je Srbija resna država in da zato ni potrebe po “igranju vojnih igric”. “Ne moremo biti popolnoma sproščeni, a zavzemamo se za dialog,” je dejal.

Dodal je, da je vojska pripravljena, da izvrši vsako navodilo predsednika Vučića, vrhovnega poveljnika srbske vojske. Cilj je zaščititi vse državljane Srbije, kar vključuje tudi Srbe na Kosovu: “Nihče ne bi smel dvomiti v to,” je izpostavil Vučević.

“Srbija se zavzema za dialog. Bolje se je tisoč dni pogovarjati kot biti en dan v bojnem jarku,” je bil jasen minister. Opozoril je, da ko Srbija govori o miru in stabilnosti, to ne pomeni, da je šibka ali strahopetna, saj da je njena vojska veliko močnejša, kot je bila včasih, a da postopa po navodilih državnega vrha in predsednika.

Na Kosovu za zdaj mirno

Situacija je na Kosovu mirna, a predstavniki Srbske liste (organizacije za ohranjanje srbskega naroda na območju Kosova) menijo, da bi se to lahko hitro spremenilo.

Župan Severne Mitrovice Milan Radojević je za RTS dejal, da državljani ne bodo spremenili svojega stališča glede ponovne registracije. Sicer meni, da srbska stran ne bo povzročala incidentov, vprašanje pa je, kakšen bo odziv ob izreku prve kazni.

Caleb Wou iz nevladne organizacije Aktiv pa je za N1 povedal, da je treba vedeti, da je bila odločitev o preregistraciji sprejeta v odsotnosti kakršnega koli dialoga in komunikacije s Srbi na Kosovu in s politiki iz srbske skupnosti na Kosovu. “Predsednik Albin Kurti je obljubil, da bo stekel neposreden dialog s Srbi na Kosovu, a se to do sedaj ni zgodilo,” je komentiral in dodal, da je to tudi težava mednarodnih akterjev, predvsem Evropske unije in Združenih držav Amerike.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje