Srbski predsednik Vučić “pomembno državo” obtožil vmešavanja v volitve

Svet 22. Dec 202311:10 2 komentarja
Aleksandar Vučić
Foto: Marko Djurica/REUTERS

Številne države, med drugim Nemčija, so v preteklih dneh kritizirale nepravilnosti na srbskih volitvah, o katerih so poročali tuji opazovalci. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je zdaj "pomembno državo" obtožil vmešavanja v volitve. Na katero državo je pri tem mislil, ni pojasnil.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v četrtek obtožil “pomembno državo” vmešavanja v volitve v Srbiji, na katerih je v nedeljo zmagala njegova Srbska napredna stranka (SNS).

V odzivu na poročila o nepravilnostih na volitvah je sicer več držav, med njimi Nemčija, v preteklih dneh izrazilo zaskrbljenost. Vučić je ob vprašanju novinarjev glede kritik Nemčije o volilnem procesu v državi v četrtek dejal, da vlada pripravlja pismo o vplivanju “pomembne države” in njenem vmešavanju v volilni proces v Srbiji.

Na katero državo je pri tem misli, ni pojasnil. Napovedal je le, da bodo pismo napisali do pravoslavnega božiča, nato pa ga, kot je dejal, poslali v svet, “da se bo videlo, za kakšno vmešavanje gre”. “Volilni proces mora suvereno pripadati samostojni državi,” je še izjavil po poročanju portala srbske televizije Nova.

Nepravilnosti v Srbiji kritizirale številne države

Z nemškega ministrstva za zunanje zadeve so v torek sporočili, da so nepravilnosti, o katerih so poročali tuji opazovalci, nesprejemljive za državo, ki ima status kandidatke za članstvo v Evropski uniji.

Da volilni sistem v Srbiji potrebuje občutno izboljšanje, je v odzivu na predhodno poročilo opazovalcev Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) ocenila tudi EU. ZDA pa so Beograd pozvale, naj naslovi pomisleke, ki se vrstijo glede volitev, in razišče trditve o nepravilnostih.

Po volitvah, na katerih je slavila vladajoča SNS, ki jo je do nedavnega vodil Vučić, so domači in mednarodni opazovalci opozorili, da je imela SNS na njih sistematično prednost. Kot sporno so izpostavili vlogo srbskega predsednika na volitvah, poročali pa so tudi o skupinskem glasovanju, kršitvah tajnosti glasovanja in vrsti drugih nepravilnosti.

volitve v Srbiji
Foto: PROFIMEDIA

O največ nepravilnostih so poročali iz Beograda, kjer je prav tako zmagala SNS. Poleg predčasnih parlamentarnih volitev so namreč potekale še volitve v beograjsko skupščino ter lokalne volitve v številnih drugih mestih in občinah pa tudi pokrajinske volitve v Vojvodini.

Predstavnika opozicije gladovno stavkata

Pred sedežem državne volilne komisije zaradi spornega poteka volitev že od ponedeljka potekajo protesti. K njim je pozvala vodilna opozicijska koalicija Srbija proti nasilju (SPN), ki trdi, da je SNS do zmage prišla z volilno krajo. SPN rezultatov volitev ne priznava in zahteva ponovne volitve v Beogradu, v tej zahtevi pa se jim je pridružila še opozicijska koalicija Nada.

Vidna predstavnika opozicije Miroslav Aleksić in Marinika Tepić sta začela tudi gladovno stavko, pri kateri naj bi vztrajala do razveljavitve rezultatov volitev v Beogradu. V četrtek sta se za gladovno stavko odločili še dve predstavnici opozicije.

Državna volilna komisija trdi, da ni pristojna za izvedbo ponovitev lokalnih volitev v Beogradu, bodo pa 30. decembra ponovili glasovanje na 28 od okoli 8000 volišč po državi, kjer rezultatov glasovanja niso mogli ugotoviti ali pa je bilo to razveljavljeno. V krajih, kjer bodo to storili, je nekaj več kot 12.240 volivcev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje