Sredi napetosti s Kitajsko francoski poslanci obiskali Tajvan

Svet 07. Sep 202211:29 0 komentarjev
Tsai Ing-wen
Ann Wang/REUTERS

Na obisk v Tajpej je danes prispela delegacija francoskih poslancev. Gre za prvi obisk skupine parlamentarcev iz večje države članice EU na Tajvanu po izbruhu nedavnih napetosti s Kitajsko. Na čelu petčlanske delegacije je Cyril Pellavat, podpredsednik odbora francoskega senata za evropske zadeve.

Po navedbah Tajpeja naj bi francoska delegacija na obisku ostala do ponedeljka. To je že četrti obisk francoskih politikov na otoku v zadnjih dvanajstih mesecih.

Obisk bi lahko sprožil nov oster odziv Pekinga, kakršen je sledil po obisku predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi v začetku avgusta. Kitajska je v odgovor začela vojaške vaje v bližini Tajvana, ki so bile ene najobsežnejših od sredine 90. let prejšnjega stoletja. Od takrat vzdržuje vojaški pritisk s povečano namestitvijo vojaških ladij in letal v Tajvanski ožini.

Tajvanska predsednica Tsai Ing-wen je v torek opozorila, da razmere ostajajo napete in da grožnja kitajske vojske ostaja, med drugim pa vključuje vdore vojaških letal v tajvanski zračni prostor, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Peking zavrača uradne stike drugih držav s Tajpejem, ker obravnava Tajvan kot del ljudske republike. Nasprotno se ima Tajvan za neodvisno državo.

Obisk Pelosijeve je bil najvišji obisk ameriškega politika na Tajvanu v zadnjih 25 letih. Temu je minuli mesec sledilo več ločenih obiskov ameriških delegacij.

Obiski evropskih politikov na Tajvanu sicer niso neobičajni. To jesen želijo v Tajpej odpotovati tudi nemški parlamentarci, še navaja dpa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!