Sredozemsko morje “vre”: povprečna temperatura najvišja v zgodovini meritev

Svet 14. Avg 202420:28 1 komentar
Sredozemsko morje, rekord
Vir: CEAM/X

Sredozemsko morje je postreglo z novim skrb vzbujajočim temperaturnim rekordom, saj se je segrelo na povprečno temperaturo 28,15 stopinje Celzija – največ od začetka meritev leta 1982.

Temperature so zelo visoke že zadnjih nekaj mesecev, sedaj pa Sredozemsko morje vre, piše italijanski portal Meteo Giornale.

V nedeljo so po meritvah Sredozemskega centra za okoljske študije (CEAM) na njegovi gladini izmerili rekordno visoko povprečno temperaturo 28,15 stopinje Celzija. 18 od 20 najvišjih dnevnih izmerjenih temperatur za Sredozemsko morje so zabeležili zgolj v zadnjih 13 mesecih – ki so vsak mesec podirali tudi rekorde povprečne temperature ozračja.

Izmerjenih 28,15 stopinje Celzija je tako najvišja izmerjena temperatura od začetka meritev leta 1982, “je pa zelo verjetno, da ta rekord predstavlja najvišjo temperaturo morja v Sredozemlju v veliko daljšem časovnem obdobju,” je na družbenem omrežju X zapisal škotski vremenoslovec Scott Duncan.

K nedavnemu dvigu so po pisanju portala znatno prispevale vode v bližini Balearskih otokov, ki so se to poletje segrele na 31,87 stopinje Celzija. V nekaterih obalnih predelih Francije in Italije so bile letošnje temperature tudi za do pet stopinj Celzija višje od dolgoletnega povprečja.

Kot je ob animaciji še zapisal Duncan, pa je situacija podobna tudi v preostalih oceanih na severni polobli, ki se prav tako prekomerno segrevajo.

Tudi temperatura morja ob slovenski obali je danes popoldne vnovič presegla 30 stopinj Celzija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje