Številni napadi na zagrebške voznike in kontrolorje, ustavili bodo promet

Svet 07. Dec 202311:37 0 komentarjev
avtobus
Foto: PROFIMEDIA

Zaradi vse pogostejših nasilnih napadov bodo vozniki in kontrolorji v zagrebškem javnem prevozu danes za pol ure ustavili promet na enem od obračališč, kjer se je v torek zgodil zadnji napad. Po besedah sindikata je to bila kaplja čez rob.

Letos so potrdili šest napadov na voznike in kontrolorje kart, ki so se končali s hudimi poškodbami.

V sindikatu voznikov in drugih delavcev zagrebškega podjetja za javni prevoz ZET so v sredo na družbenem omrežju Facebook opozorili, da je bilo letos poleg šestih fizičnih napadov tudi več kot 20 poskusov napadov. Psovanje in žaljenje voznikov in kontrolorjev pa da je postalo del vsakdanjika v mestnem prevozu potnikov.

Zadnji napad se je zgodil v torek na enem od obračališč v zahodnem delu Zagreba, Črnomercu, ko sta mlada moška z bejzbolskimi palicami napadla voznika in kontrolorja mestnega avtobusa. Vozniku sta zlomila prst, kontrolor pa je bil lažje poškodovan.

Torkov napad je bil po besedah sindikata kaplja čez rob, zato so se odločili, da bodo danes opoldne za pol ure ustavili promet na omenjenem obračališču.

Napade obsojajo tudi v sindikatu Zagrebškega Holdinga-ZET. Obenem zahtevajo, da mesto Zagreb delavcem, ki so doživeli napad na delovnem mestu, zagotovi pravno in drugo pomoč ter pritisne na državne institucije za sankcioniranje teh primerov.

Za napad na uslužbenca, ki opravlja delo v javnem interesu ali v javni službi, je po hrvaškem kazenskem zakoniku zagrožena kazen od šest mesecev do pet let zapora, a po navedbah sindikata v praksi tega ne izvajajo dosledno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!